Lokalt förbud mot tiggeri

Inom loppet av ett år har antalet tiggare i Sverige fördubblats. Vi har sett samma utveckling i Umeå, med bl.a. illegala bosättningar och nedskräpning som följer i dess spår. Samtidigt är det stora flyktingströmmar i vår omvärld, och kommunerna har svårt att klara statens krav. I det här läget finns det vänsterpolitiker som har kommit till slutsatsen att Umeå kommun borde ställa upp och erbjuda såväl gratis boende som skolgång till just tiggarna. En grupp som alltså inte är på flykt. Man har önskat skapa kommunala campingar för ändamålet. Det är helt fel väg att gå. Problemen måste lösas i tiggarnas egna hemländer.

Mitt och moderaternas förslag kring tiggeriet i Umeå har under gårdagen väckt reaktioner, främst positiva sådana. Jag är övertygad om att en majoritet av befolkningen delar vår syn. Däremot går ju förslaget inte hem bland vänsterpolitiker och massmediarepresentanter, vilket kanske inte är så förvånande.

Jag har uppmanat de styrande Socialdemokraterna att via den lokala ordningsstadgan – i den mån det är möjligt i gällande lagstiftning – motverka tiggeri i Umeå. Redan idag finns det viss möjlighet att förbjuda tiggeri på särskilda platser enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) – då främst via platser där många människor rör sig: ”Utrymmet för att i lokala ordningsföreskrifter förbjuda tiggeri är begränsat. På livligt trafikerade platser, som gallerior eller vid omstigningsplatser för kollektivtrafik, kan dock tiggeri troligtvis förbjudas för att kunna upprätthålla den allmänna ordningen.” Så långt SKL.

Via den lokala ordningsstadgan kan man också, vilket vissa städer har gjort, kräva polistillstånd för pengainsamling på offentlig plats. Om man inte har tillstånd är det därmed olagligt. Lagstiftningen är dock en gråzon, det skall medges, men viss möjlighet finns alltså så länge vi inte talar om ett generellt förbud överallt.

Den moderata partistämman beslutade i helgen att göra det lättare för kommunerna att förbjuda tiggeri lokalt. Vi måste göra vad vi kan lokalt för att få slut på tiggeriet. Det är inte värdigt eller humant att cementera ett utanförskap via tiggeri. Illegala bosättningar och omfattande nedskräpning följer i dess spår. Regeringen och den nationella samordnaren har ju själva dessutom uppmanat människor att inte ge pengar till tiggare, utan istället skänka pengarna till hjälporganisationer på plats i Rumänien och Bulgarien. Tiggarnas problem löses inte i Sverige utan i deras hemländer.

Jag har välkomnat det beslut som Moderaterna i helgen tog på partistämman. Kommuner ska få möjlighet att lokalt förbjuda tiggeri på vissa platser. I Umeå innebär det att tiggeri skulle kunna stoppas på platser som Rådhustorget, Renmarkstorget, Vasaplan, utanför butiker i Umeå, gallerior som MVG och Utopia, stormarknader, i anslutning till parker, Vasaplan, tågstationer m.m. P

På EU-nivå måste Sverige sätta press på andra medlemsländer. Länder som Rumänien och Bulgarien behöver vidta kraftfulla åtgärder för att minska den utsatthet som ligger till grund för att deras medborgare känner sig tvingade att söka sig till andra länder för att tigga. Det är ingen tvekan om att tiggarna i sina hemländer har en utsatt situation, men problemen löses enbart i hemländerna. Sverige och svenska skattebetalare betalar redan idag pengar till exempelvis Rumänien för att de ska ta bättre hand om sina medborgare. Det är inte rimligt att svenska skattebetalare ska behöva betala detta ännu en gång över den kommunala skattsedeln!

Tiggarnas problem löses inte i Sverige, utan i deras egna hemländer. EU-pengar är också avsatta redan för det ändamålet. Ju tydligare svenska politiker – på alla nivåer – kan bli med detta budskap, desto bättre.

 

6 kommentarer

 1. Realist

  Så otroligt bra skrivet och hoppas verkligen att S hänger på. Jag är också övertygad om att majoriteten av befolkningen i Sverige håller med. Tyvärr har det tagit för lång tid för er att agera…varför har ni politiker inte satt ner foten tidigare?! SD har fått alltför många anhängare och det är definitivt inte bra 🙁 Antar ni också passerar centrala Umeå och dom 5-6 påträngande kvinnorna som jagar och trakasserar folk. Skrämmande att det får fortgå…hoppas nu ni får igenom ert förslag för så här kan det inte fortsätta.

 2. Steppe

  Det är otroligt beklagligt att det här är din lösning på problemet. Det enda du upprepar – gång på gång – är att problemen ska lösas i hemländerna, men kommer aldrig i närheten av hur det egentligen ska gå till. Man behöver inte vara raketkirurg för att inse att din egentliga inställning är ”det är någon annans problem”.

  Du har nog rätt i att det går hem hos många Umeåbor, tyvärr. Det är ju samma typ av politik som SD för, och det går ju bra för dem just nu. Det är för mig otroligt sorgligt att se Reinfeldts och Borgs Nya Moderaterna raseras sten för sten.

 3. Berit

  Vad är problemet med att göra två saker samtidigt? Hjälp här, påtryckningar där. En slant i muggen och söka efter ett jobb. Hur fort tror du att det kommer att gå att få Rumänien att sluta diskriminera romer? Hur många kommer hinna leva och dö i misär, utan utbildning och jobb, innan det händer? Och vad är det för konstig tilltro ni har till att tiggeriförbud är någon slags lösning? Det osynliggör bara denna utsatta grupp och gör endast den skillnaden att det blir lättare för oss att blunda. Hade Umeå kommun, eller Sverige någonsin engagerat sig i frågan i Rumänien utan den påtryckningen vi får genom att möta människor i nöd? Moderaterna står väl för valfrihet, eller hur? Vad ger ni Nicolae, Nicolai, Elena, Ana, Lina, Dedina, Herman, deras vänner och släkt för val? De väljer att få gå i skolan eller sätta sina barn i skolan, men både i Rumänien och i Umeå möts de av motiga händer.

  Kul för dig att du kan slå dig på bröstet för att människor som är emot allas lika värde tycker att ni gör en bra grej. Vad säger forskningen? De som arbetar för att stoppa diskrimineringen av romer i Rumänien och Sverige? Du väljer vad du lyssnar på. Medan ni fortsätter att bygga ett samhälle med ökade klyftor, jobbar volontärer för att stärka samhällets utsatta. De vet att inte sätta grupp mot grupp, utan stärker varandra och jobbar för många grupper samtidigt, de som tigger, är hemlösa, sjuka, flyktingar, gamla, arbetslösa, fattiga osv, oavsett bakgrund. Folket kommer resa sig, och det har börjat i Ådalen, i Åsele och Dorotea med mera.

  Det finns många från denna tid som kommer minnas som dem som stod emot förändring och byggde kråkslott.

  • Fru K

   Men Berit, saken är bara den att de tiggande romerna är här illegalt, de ÄR de facto inte svenska medborgare utan rumänska och bulgariska medborgare. De har dessutom redan kostat oss enorma summor (miljontals kronor) som tagits från våra allmänna skattemedel. Tiggarna har ingen flyktingstatus, båda dessa länder är med i EU. Att fortsätta ge pengar i muggen här förpassar tiggarna till evigt tiggeri och utanför vilket samhälle de än befinner sig i. Hjälp dom i hemlandet! Vi har nu ett jättejobb att ta hand om de krigsflyktingar som tagit sig hit, som har flyktinstatus och som vi måste bereda husrum, skola och allt möjligt annat till. Det är det vi ska göra.

   Tiggarna är det som Göran Persson fruktade skulle hända, sociala turister här i landet. Hade de velat jobba här hade de kunnat göra det i skogarna under bärsäsongen nu 2 år i rad. Är det någon enda en som gjort det månntro och själv tjänat ihop pengar till uppehället här och åkt hem med pengar till familjen som Thailändska plockare gör. Det hade varit fullt möjligt även för romerna. Men jag tror inte det, för då hade VK slagit upp ett hel sides reportage i tidningen – Garanterat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.