Hög takt i bostadsbyggandet ett måste!

I går presenterades siffror om bostadsbyggandet i Umeå för år 2015. Preliminära siffror visar att ca 1260 nya bostäder färdigställdes i Umeå. Det är fler än på länge, och naturligtvis mycket positivt. Fler jobb och fler bostäder är avgörande för att Umeås positiva utveckling ska kunna fortsätta.

Men det gäller att denna utveckling i byggandet av bostäder håller i sig under en lång rad av år, med tanke på att det byggts allt för lite under lång tid. Med anledning av det lämnade jag igår in en interpellation till Hans Lindberg (S) om bostadsbyggandet, och vad som bör göras för att öka byggnadstakten ytterligare. Den kommer upp till debatt på KF den 25 januari. Bifogas i dess helhet nedan.

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S):

Hur får vi ytterligare fart på bostadsbyggandet i Umeå?

 

Bostadsbristen har under en lång rad av år varit ett allvarligt problem för Umeå kommun. Statistik visar dock att byggandet av nya bostäder har ökat. År 2015 blev det glädjande nog ca 1200 färdigställda nya bostäder i Umeå, vilket är en tydlig nivåhöjning jämfört med tidigare år.

Detta räcker emellertid inte. Takten på bostadsbyggandet är ett fortsatt allvarligt hot mot Umeås tillväxt. Med tanke på alla år av för lågt bostadsbyggande, så skulle vi behöva bygga ännu mer.

Jag har noterat att kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) i olika sammanhang den sista tiden har yttrat att vi skulle behöva komma upp till en nivå av 2000 nya bostäder per år i Umeå. Det låter ju som en utmanande och ambitiös inställning, som jag välkomnar! Men det räcker ju inte med att prata om det.

Mina frågor till Hans Lindberg (S) blir därför:

1. Hur har du rent konkret tänkt möjliggöra ett fördubblat bostadsbyggande i Umeå från dagens nivå?

2. På vilka områden har du tänkt lägga om den hittills förda politiken, och vilka ytterligare insatser ser du som tänkbara för att öka takten på bostadsbyggande

 

Umeå 2016-01-12

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)          

 

2 kommentarer

  1. Leif

    Har du lyckats lämna tankevurpan om att öka antal hyreslägenheter genom att göra om hyreslägenheter till bostadsrätter?

    Eller ligger tanken kvar i ditt huvud på samma sätt som Jimmy Ås tankar om att Muslimerna är orsaken till allt ont?

  2. Hosting

    En hog byggtakt kraver politisk vilja, men ocksa enklare regler. Vagen fran ide till inflyttningsklar bostad maste bli kortare. I dag ar det en lang och kranglig process och man kan fordroja projekt genom att overklaga gang pa gang. Vi vill ta bort ett led i overklagandeprocessen – lansstyrelsens provning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.