Steg i rätt riktning på riksnivå om EU-migranter

Det är inte en kommunal uppgift att finansiera boende eller skolgång för EU-migranter under den korta tid de har rätt att vistas i Sverige. Det är Moderaternas linje.

Idag har S/MP-regeringens samordnare för utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, presenterat sin rapport. Det är många bra delar i hans rapport, av det som jag nu under lunchen har hunnit ta del av via mediarapporteringen. Återkommer längre fram med ytterligare kommentarer.

Lagen ska vara lika för alla. Varken illegala eller för den delen temporära boplatser som kommunen erbjuder är någon lösning. Han uppmanar människor att inte ge pengar till tiggarna som sitter på gatan. Det permanentar bara ett utanförskap. Likaså måste polisen bli agera tydligt och snabbare vid olagliga bosättningar. Det är inte tillåtet att bosätta sig på annans mark.

I Umeå kommer vi imorgon på KSAU ta ställning till ett förslag från Socialdemokraterna om att satsa 1,65 miljoner kr för att bl.a. finansiera ett härbärge för EU-migranter i Umeå. Socialdemokraternas logik är obegriplig. Vi har gemensamt sagt nej till detta för Umeå kommuns räkning och inte minst Hans Lindberg (S) har ju varit tydlig med att det inte är en kommunal uppgift. Nu har de svängt 180 grader.

Och detta i stort sett samtidigt som regeringens egen samordnares slutsatser går i en annan riktning.

 

9 kommentarer

  1. Caanita

    En dubbelmoral utan like, först säger man ett bestämt nej till att tiggarna ska få stanna, de avhyses från sina läger med hjälp av polisen, människor uppmanas att inte skänka pengar direkt i deras muggar, men sedan ska beslut tas om ekonomisk hjälp med 1,6 milj till härbärgen.
    Vad ger detta för signaler, dels till tiggarna dels till Umeås invånare?
    PS. Resan till Rumänien som ett antal politiker och tjänstemän gjorde, som skulle förbättra situationen för romerna på hemmaplan, den verkar ha resulterat i absolut ingenting eller ???

  2. Bergis

    Sedan Umeå gick in med 1,6 miljoner till tiggarna så fattas bara att romerna ringer in sina kompisar från Rumänien. Kom hit ni också för här står Umeås skattebetalare för uppehället.

  3. Lars Älveberg

    Vi måste få ut att det är folk som stöttar tiggarna med en slant i muggen som är ansvariga för att vi har så många här i Umeå.Får de inget eller lite så åker de hellre hem.
    Med S överenskommelsen med kyrkan m fl så kommer fler barn, barnbarn och släktbarn hit till Umeå.
    Vissa av tiggarna är i den åldern att det måste vara barnbarnen de har här.

    Jag trodde att S hade hitta en konsekvent linje.
    Ni Umeåpoliik måste sätta ner foten och se till att genom detta bromsa SD .

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Vi moderater i Umeå har i alla fall en konsekvent linje, och det är positivt att även Liberalerna har samma uppfattning som oss. Synd att inte fler i Umeå kan lyssna på budskapet från riksplanet och utredningen. Man hjälper inte genom att skänka pengar i muggen – det bidrar bara till att permanenta ett utanförskap och riskerar att tiggeriet går i arv. Bättre att ge pengar till hjälporganisationer på plats i Rumänien och Bulgarien.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Tack! Det är många som har sagt detsamma den senaste veckan, och som inte heller känner igen sig i de skildringar av debatten/frågan man kan läsa i tidningarna.

  4. Obegripligt

    Ja den här helomvändningen från socialdemokraterna är märklig och rent makaber. Margareta R kom hem från Rumänien och sa: Njaa skolorna höll riktigt bra standard, mycket bättre än hon trodde och man ansträngde sig att få med de romska barnen och inkludera dem i undervisningen. Och sen gör de denna satsning HÄR i UMEÅ och inte i Rumänien. Snacka om att sabotera för barnen och den Rumänska skolgången.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Ja, i Rumänien råder skolplikt. Det är oansvarigt att göra på det här sättet, vilket också utredningen konstaterar. Barnen förtjänar att gå i skola i sina hemländer, och inte tvingas följa med sina föräldrar för att steg för steg komma in i ett permanent utanförskap i Sverige där tiggeriet går ”i arv”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.