Kommer ni ihåg debatten? Idag har vi facit.

Kommer ni ihåg debatten vi hade i Umeå under hösten 2015, kring det försök som skulle inledas med 6-timmars arbetsdag på ett äldreboende i kommunen?

Personalen skulle få jobba sex timmar, men få betalt för åtta. Vi moderater påpekade att det var ekonomiskt oansvarigt och det inte heller finns något som pekar på att det leder till lägre sjukfrånvaro. Vid kontakt med projektledningen för försöket med sextimmarsarbetsdag i Umeå, så ställde jag frågan hur försöket skulle finansieras – svaret var att det skulle tas från de 25 miljoner kr som fullmäktige avsatt för arbetsmiljösatsningar. Det var bara ett problem med det svaret. Fullmäktige hade avsatt dessa medel för åren 2014-15. Därefter finns inga pengar.

Detta påtalade jag gång på gång – både i fullmäktigedebatten och via insändare i lokalmedia. Ingen finansiering! Men ansvariga Socialdemokrater i Umeå ryckte på axlarna, menade att det var inga problem att få tillstånd att ta med sig de pengar som blev över av ”projektpengarna”.

Jaha. Idag har vi facit. Kommunens ansvariga tjänstemän, liksom idag kommunstyrelsens arbetsutskott, har konstaterat att det ej är möjligt att finansiera med de tidigare projektmedlen. Så kostnaderna – i detta fall ca 5 miljoner kr – kommer därmed att belasta kommunens ekonomi för 2016, och detta var inget som kommunfullmäktige hade budgeterat för. Vilket var precis det jag sa i oktober. Synd att ingen från de styrande Socialdemokraterna ville lyssna.

Jag och Peder Westerberg (L) röstade idag nej till det nya förslaget till finansieringen av arbetstidsförkortningen. Vi behöver fler jobb, lösningen är inte att dela på jobben!

 

3 kommentarer

 1. Oberoende Politisk Bedömare

  Kom ihåg att M var emot när vi gick från 60-timmarsvecka til 48-timmars vecka.
  Kom också ihåg att M var emot då vi gick från 48-timmars vecka till 40-timmars vecka.

  Dessa båda steg har gåt mycket bra, finns inget som säger att nuvarande steg skulle gå sämre på sikt.

  Med Moderaternas argument i denna frågan så kan vi ju lika gärna gå tillbaka till 60-timmars vecka.

 2. Lars-Olof

  Håller med till 100 %. Socialdemokraterna strör pengar, som i slutändan ska betalas av oss.

  Jag kan inte låta bli att strö salt i såret. Ni moderater måste ändra på det helt felaktigta beslutet om byaskolorna. Greger Knutsson, m fl, har förstått att vi behöver en levande landsbygd. Nu pratar han i egen sak, men har rätt ändå.

  • thedoctor

   Socialdemokraterna strör pengar? Jag ska villigt erkänna att jag inte är något okritiskt fan av Socialdemokraterna och särskilt inte i denna kommun men det är märkligt att så fort det ska satsas på vanliga människors arbetsmiljö och hälsa så blir det ett vansinnigt liv om slöseri. Att både förra och nuvarande regering blundar för skattefusk av brutala proportioner (ca sju miljarder per år) verkar ingen självpåtaget ekonomiskt ansvarstagande Svensson bry sig om. Nä, när våra s.k. nationalklenoder och stora och fina finans- och affärsmän blåser oss alla på pengar till välfärden så är det tydligen helt ok.

   Jag vill se samma upprördhet hos Anders Ågren, Moderaterna och medborgare för detta slöseri. När får jag göra det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.