Finbesök från Finland och Vasa!

Igår hade jag förmånen att hälsa en stor delegation från Vasa välkommen till Umeå. Vasas stadsstyrelse tillsammans med ledande tjänstemän, totalt 24 personer, besökte nämligen Umeå. En fantastiskt god stämning under överläggningarna och viljan att intensifiera samarbetet mellan våra städer är ömsesidig. På bilden nedan tillsammans med riksdagsledamoten, stadsstyrelsens ordförande tillika en mycket god vän – Joakim Strand från Svenska Folkpartiet.

Vikten av samarbete över Kvarken mellan Umeå och Vasa, mellan Västerbotten och Österbotten, är ingen ny fråga. Vi har en lång gemensam historia. På senare tid har samarbetet gått in i ett alltmer intensifierat samarbete, som kan ses inom olika sektorer. Ett gemensamt färjebolag och ett gemensamt hamnbolag mellan städerna Vasa och Umeå har fått en mycket bra start. Resenärerna på Wasaline blir fler och fler.

Nu fördjupar vi samarbetet på område efter område. Ett utvecklat samarbete för att tillsammans, på varsin sida om Kvarken och tillsammans, arbeta för ett bättre samarbete mellan svenska och finska sidan som utvecklar de offentliga banden men också stärker vår gemensamma region i viktiga frågor som infrastruktur och företagsklimat.

Det finns en stark potential i att binda samman Vasa och Umeå ytterligare. Det handlar inte enbart om kommunikationsfrågor, även om en långsiktigt fungerande färjeförbindelse med ny färja är högprioriterad. Det handlar om att fördjupa samarbetet mellan våra städer och län inom forskning, kompetensutveckling, samarbeten inom hälso- och sjukvård m.m. Det skulle stärka båda sidor av Kvarken och gynna vår region oerhört. För att detta skall fungera och bli framgångsrikt måste det politiska arbetet hålla ihop och jobba koordinerat i frågor av regional och nationell karaktär – inte minst när det gäller att påverka våra nationella regeringar – i både Sverige och Finland.

Umeå och Vasa har mycket att vinna på ett ännu mer intensifierat samarbete!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.