Delta i Cykelkampen!

I dagens Folkbladet blev jag intervjuad om varför jag väljer att cykla till och från min arbetsplats, ja stadshuset alltså. Urklippet ovan.

Den årliga tävlingen mellan Europas städer drar nämligen nu igång. Förra året blev Umeå näst bäst i Europa i kategorin Bästa cykelstad. Förutom att det är bra för miljön att välja cykel som färdmedel, så är det också bra för hälsan att röra på sig. Förhoppningsvis ska Umeå lyckas bra i den pågående tävlingen. Så anmäl dig du också!

Bifogar nedan information/pressmeddelande från Umeå kommun om hur du går tillväga:

 

Umeå cyklar mot förstaplats

Kan Umeå cykla mest i Europa? Det är snart dags för den årliga tävlingen Cykelkampen som pågår mellan 1-31 maj. Städer och kommuner över hela Europa tävlar då om vem som vardagscyklar mest. Umeå har tre år i rad kommit på förstaplats i Sverige. Ifjol cyklade umeborna ihop en andraplats i kategorin Bästa cykelstad i Europa. I år är siktet inställt på att Umeå ska cykla mer än någon annan stad. Anmälan till Cykelkampen sker på umea.se/cykelkampen.

I Cykelkampen kan man delta både individuellt och i lag. Det går till exempel att tävla med sin skola, sin arbetsplats eller som en grupp vänner.

– Tävlingen har växt för varje år och förra året visade Umeå resten av Europa hur bra vi är på att cykla. Då tävlade över 1200 umebor. För att slå tidigare resultat behövs fler deltagare, nu är 203 cyklister och 40 lag anmälda, säger Ida Lundström, trafikplanerare på Umeå kommun.

Att cykla är både ett hälsosamt och miljövänligt färdsätt. Umeå kommun har därför rekordmånga priser i år i hopp om att ännu fler ska vilja vara med och tävla.

– Det är många arbetsplatser som bildar lag och i år lottar vi till exempel ut en lådcykel bland alla arbetsplatser som cyklar över 200 mil, berättar Ida Lundström. Det finns även priser för de skolor och lag som cyklat längst samt flera individuella kategorier man kan tävla i.

En tävling för alla

Det är lätt att registrera sig för Cykelkampen. På umea.se/cykelkampen finns instruktioner om hur man går med i Umeås lag i tävlingen samt hur man mäter sina cykelresor med den nya appen Naviki. I Cykelkampen räknas alla vardagsresor som görs på cykel inom Umeå kommuns gränser. Det kan till exempel vara sträckan till jobbet och skolan eller en cykeltur till affären. Sportaktiviteter på cykel räknas inte med.

Det är gratis att delta och tävlingen är öppen för alla åldrar, vilket gör att hela familjen kan vara med och cykla tillsammans. Alla typer av cyklar är tillåtna, inklusive elcykel. Det går att hoppa in i tävlingen när som helst under maj månad.

Umeå VS Europa

Cykelkampen är en del i The European Cycling Challenge som är en cykeltävling mellan europeiska städer. Tävlingen har pågått sedan 2012 och deltagandet har växt för varje år. Umeå var med för första gången 2014. Det året var Umeå den svenska stad som cyklade mest, vilket höll i sig även 2015 och 2016. I fjol cyklade umeborna Umeå till en andraplats i kategorin Bästa cykelstad i hela Europa. Detta år hoppas Umeå kommun att överträffa våra tidigare resultat och bli den stad som cyklar längst av alla.

En kommentar

  1. christina drugge

    Hej jag har cyklat tur och retur till jobbet sedan jag flyttade till umeå mellan töbäck- universitetet och sedan mellan stöcke och universitetet.

    Cykelvägarna är för det mesta mycket bra. dock skulle det behöva sandas mer vintertid och plogas tidtagare på morgonen då jag ofta cyklar iväg vid 5.30

    Christina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.