Hörselkåpor i skolan? Nej tack!!

Tydligen använder alltfler skolor hörselproppar eller hörselkåpor för att eleverna ska kunna läsa i lugn och ro.  Även i Umeå. SVT Västerbottensnytt rapporterar om detta. Helt j-a bisarrt! Hörselkåpor är vanligt förekommande…. Självklart måste våra klassrum erbjuda en god arbetsmiljö, för såväl elever som lärare. Mer ordning och reda skulle inte skada!

Genom åren har vi även kunnat läsa att det finns skolor i Umeå som delar ut hörselkåpor till de elever som vill ha lugn och ro i klassrummet. En snabb titt i mitt eget ”arkiv” visar att jag har tagit upp situationen i Umeå i olika omgångar, såväl år 2001, 2007 och 2016. Självklart är det inte acceptabelt att våra elever och lärare tvingas vistas i en sån arbetsmiljö. Och genom att dela ut hörselkåpor som svar på problemet har vuxenvärlden fullständigt kapitulerat från sitt ansvar.

En förutsättning för att skolan ska kunna fokusera på sin huvuduppgift är att det råder arbetsro i klassrummet. Inte minst elever med svårigheter i skolan är helt beroende av att det inte är stökigt runt omkring dem. För dem som inte kan få hjälp och stöd hemifrån är det fullständigt avgörande att klassrummet utgör en lugn plats för lärande och förkovring. Det ska inte behövas hörselkåpor för att få någorlunda tyst i klassrummet. Moderaterna i Västerbotten ställde sig vid länsförbundsstämman 2015 positiv till införandet av betyg i ordning och uppförande. Det är onekligen en sak som skulle behövas i svensk skola!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.