Moderaterna vill införa nationellt tiggeriförbud

Nu på eftermiddagen har Moderaterna beslutat att partiet vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Det är naturligtvis mycket bra! Ett av många bra beslut under dagens förhandlingar under arbetsstämman, inte minst kopplat till trygghetsfrågorna.

Moderaterna i Umeå har efterfrågat just detta, och jag har själv deltagit i den reformarbetsgrupp som hanterat de frågorna på senare år internt i partiet. Även om vi moderater föreslagit lokalt tiggeriförbud i Umeå, så är det mest rimliga i frågan att ha ett nationellt heltäckande förbud.

Och det är numera även partiets linje.

5 kommentarer

  1. Lars remstrand

    Äntligen. Läs heberleins utmärkta artikel i ämnet. Men varför vill inte muffarna? Om det inte blir ett nationellt förbud borde ni i Västerbotten införa ett kommunalt. Att fortsätta gynna de som skor sig på tiggarna är helkorkat. Visst – deras egna länder bordet ta ansvaret för tiggarna men det kommer dom av politiska skäl aldrig att göra eller hur.
    Lasse

  2. Anders

    Vilket tiggeri vill man förbjuda? Röda korset? Lions? Amnesty? Företag som ringer och vill man skänka pengar?
    Jag vill ha ett svar på vilket tiggeri man menar.

  3. Sara Holmgren

    Tiggeriförbud?
    Nja.
    Det kanske skulle vara förbjudet att släppa in fattiga människor i landet, och sedan lämna dem vind för våg, så deras enda utväg blir att tigga eller stjäla för att överleva.
    Det skulle definitivt vara straffbart att se mellan fingrarna när hemlösa familjer tvingas bygga upp slumläger, där deras små barn ska växa upp. Kommer ni ihåg vilket ramaskri det blev när det uppdagades att en liten ”vanlig” svensk flicka bodde med sin far (eller farfar? Minns inte.) i en bil? Oj vad myndigheterna (helt riktigt) engagerade sig då.

    De som bestämmer att vi ska ta in mängder av krigsskadade eller på annat sätt traumatiserade människor, och klumpa ihop dem på boenden helt oberoende av deras personliga förhållanden; utan tillräcklig eller individuellt anpassad information om deras rättigheter och skyldigheter som boende i Sverige och vad de kan förvänta sig den närmaste tiden här; och utan meningsfull sysselsättning eller möjlighet att lära sig språket; De makthavare som står bakom att det går till på det viset, borde också kunna utkrävas ansvar för alla personliga tragedier detta leder till, och de negativa följder det får för vårt svenska samhälle i form av laglösa ungdomsgäng som lever på gatan i storstäderna, desperata personer som under utvisningshot begår våldshandlingar eller rentav terroristbrott, och det växande utlänningsföraktet hos gemene man som rubrikerna om gruppvåldtäkter, bedrägerier och den allmänna känsla av otrygghet och uppgivenhet som breder ut sig i vårt land.

    DET vill jag se ett förbud mot.
    Likaså mot de människor som gnuggar händerna åt den negativa utvecklingen, och framgångsrikt använder den som medel för att tillskansa sig makt och inflytande över det svenska folket, såsom SD och liknande grupperingar.

  4. Lars Flemström

    Om du hade frågat mig om tiggeriförbud för ett halvår sedan, hade jag sagt NEJ: Idag säger jag JA, fastän jag inte har ändrat mig. Däremot har omvärlden, verkligheten, förändrats. En sak som har förändrats, är att ingenting har förändrats. Vilket kanske låter konstigt. Det som har förändrats, trots att ingenting har förändrats, är att det som från början var en tillfällig lösning för fattiga människor från Rumänien och Bulgarien, har blivit permanent.

    Nu menar jag inte att vi med tiggeriförbud ska tvinga tiggarna att åka tillbaka till sina hemländer och ta del av de insatser som görs där. De är inte dumma och det finns en orsak till att de ständigt återvänder hit. Ett evt tiggeriförbud måste kompletteras med andra åtgärder för att få en permanent lösning för ALLA tiggare i deras hemländer. Effektiva åtgärder, som övertygar dem om att det inte är någon bra idé att åka till Sverige och tigga. Jag är inte heller främmande för tanken att ge en mindre del av dem permanenta uppehållstillstånd, ordnade jobb och bostäder samt rätt till sociala förmåner.

    Det är helt enkelt skamligt av våra godhetsapostlar, som brer ut sig om ”allas lika människovärde” att kräva allmän amnesti och alla förmåner åt unga, friska och stärka män, som har övervunnit alla hinder på sina illegala vägar hit, samtidigt som deras lösning för tiggarna är att de ska fortsätta att tigga. Hur kan människor, som kallar sig socialdemokrater, kasta sina mest värnlösa medmänniskor i klorna på kriminella? För bara ett par år sedan konstaterade polisen att kriminalitet i samband med tiggeri ännu inte fanns i Sverige. Nu finns det.

    För flera år sedan läste jag om utbredd prostitution bland romska kvinnor från Rumänien i Italien. För knappt en månad blev jag erbjuden sexuella tjänster av en tiggarkvinna här i Sverige. Det var en ganska vacker kvinna, som såg ut att vara mellan 35 och 40 år, som bjöd ut sin dotter, som såg ut att vara mellan 15 och 20 år. Jag gissar att de har kommit från Bulgarien. De har en annan klädstil och håller till på andra ställen än de tiggare från Rumänien som också finns här. Detta skedde nästan samtidigt med den första rättegången i Sverige mot ett stort antal hallickar, om människohandel med tvångsprostituerade.

    Jag upptäckte ett första tecken på att vi snart måste överväga ett tiggeriförbud (kompletterat med effektiva hjälpåtgärder,)rra när en tiggarkvinna i 60-årsåldern dog i en bil på en parkeringsplats några kvarter bort under den första kalla höstdagen det året. Hon hade svagt hjärta, men hade inte rätt till sjukvård i Sverige. Något som hennes hemland, Rumänien, borde betala. Kommunens ”svar” kom en månad senare, då en grupp tiggare avhystes från ett tomt magasin i närvaro av personal från socialtjänsten, som konstaterade att inga barn fanns i gruppen.

    Däremot ett äldre par på drygt 70 år. Förevändningen för avhysningen var att gruppen hade eldat på betonggolvet i magasinet för att värma sig. Magasinet, som ägaren (svenska staten) inte ville ha kvar, revs omedelbart. För att inte gruppen skulle återvända för att söka skydd mot regn och kyla. Gruppen hänvisades till frikyrkornas härbärge, som ännu inte hade öppnat för säsongen, och dessutom bara kan erbjuda tiggarna tak över huvudet var tredje natt.

    En av de ansvariga kommunpolitikerna har nu kommenterat Moderaternas utspel om tiggeriförbud med att man inte kan sätta tiggare i fängelse (Jag förstår: Det är ju ett mer kännbart straff att tvingas sova ute…) samt att man inte kan bötfälla tiggare (För då tvingas de ju att tigga ihop pengar till böterna) samt att ett tiggeriförbud skulle drabba Röda Korsets insamlingar. Nu tycker jag faktiskt att de, som tycker att Moderaternas tiggeriförbud är för hårt), ska avkrävas ett eget och mer humant förslag.

  5. Lars Flemström

    När Moderaterna själva säger att de vill ha flerparti-överläggningar om tiggerifrågan, bör åtminstone S och V ställa upp. Har de någon seriöst menad kritik mot M-.förslaget, bör de föra fram den tillsammans med egna förslag. Jonas Sjöstedt, v, har tidigare sagt att indragning av EU-bidragen till Rumänien, bör användas som påtryckningsmedel mot den rumänska regeringen. Jag vet inte hur realistiskt detta är. Men det kan ju V förklara. Socialminister Åsa Regner, s, har suttit i förhandlingar med den rumänska regeringen. Det bör hon fortsätta med,, och ha med sig förslag, som regeringen, Vänsterpartiet och Alliansen har enats om.

    Dessa partier bör också enas om frågans hantering i Sverige. Som jag skrev i min förra kommentar, är jag inte främmande för att ge en mindre del av dem, som tigger i Sverige, permanenta uppehållstillstånd, ordade jobb och bostäder samt rätt till sjukvård och sociala förmåner. Frågan är dock om detta är möjligt, utan att Sverige invaderas av tiggare från andra EU-länder. Kan frågan lösas på EU-nivå? Jag menar dock att de tiggare, som skulle kunna komma ifråga för detta, är mer ömmande fall än de unga män, som har domstolsutslag på att de för det första inte är barn och för det andra inte har rätt att vistas i Sverige. De ”godhjärtade” måste nu visa vad de egentligen menar med ”allas lika människovärde”. Vilka ska prioriteras, när vi inte kan hjälpa alla nödlidande i hela världen?

    Vi måste avslöja lögnarna, som påstår att ett tiggeriförbud skulle drabba Röda Korsets insamlingar. Tiggeri är per definition detsamma som att be förbipasserande om ekonomiskt bistånd till sig själv, utan erbjudande om någon motprestation. Insamlingar till hjälporganisationers verksamhet i andra länder är alltså inget tiggeri. Pengarna kan gå direkt till nuvarande tiggare i deras hemländer., Gatumusikanter är inte tiggare, eftersom deras musiserande är en motprestation. Men för att tiggeriet inte ska maskeras som musiserande bör gatumusikanter kanske ha tillstånd till offentlig tillställning enligt ordningslagen.

    En lag om tiggeriförbud kan skrivas på olika sätt. Jag föreslår:

    1) Ett generellt undantag ska göras för tillfälligt och kortvarigt tiggeri vid akuta nödsituationer, exempelvis om någon har blivit bestulen på sin plånbok.

    2) Ingen tiggare ska gripas eller lagföras, om han /hon rättar sig efter ordningsmaktens uppmaningar att sluta tigga. Samtidigt med en sådan uppmaning, ska tiggaren informeras om vart hon / han kan vända sig för att få hjälp..

    3) Påföljden för tiggaren själv ska vara att han /hon överlämnas till socialtjänsten, som enligt nu gällande lag har möjlighet att skicka ärendet vidare till Migrationsverket för beslut om avvisning. Socialtjänsten ska dessförinnan göra en utredning av tiggarens situation och hjälpbehov.

    4) Socialtjänsten eller Migrationsverket ska sörja för tiggaren under hans / hennes fortsatta vistelse i Sverige, tills avvisningen verkställs. OM riksdagen stödjer mitt förslag att införa en möjlighet att ge en mindre del av tiggarna permanent uppehållstillstånd i Sverige, ska detta övervägas före beslut om avvisning – om tiggaren själv vill det.

    5) De, som profiterar på andras tiggeri ska dömas till kännbara straff och därefter utvisas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.