Umeå kommun hedrar veteraner med minnessten i Döbelns park!

Idag har vi tagit ett mycket glädjande beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott! Jag föreslog ju i en motion till fullmäktige i maj 2017 att kommunen skulle inrätta en lokal minnesplats för veteraner i Umeå. Den motionen har ännu inte hunnit bli behandlad av KF, men nu blir förslaget verklighet ändå. KSAU har idag på eftermiddagen i enighet beslutat att uppföra en minnessten för veteraner, i enlighet med förslag från Fredsbaskrarna Västerbotten. Minnesstenen placeras i Döbelns park och ska invigas i samband med veterandagsfirandet den 29 maj 2018.

Sverige har en lång tradition av att delta i internationella – militära eller civila – humanitära operationer runt om i vår värld. I olika oroshärdar har Sveriges genom åren ca 100 000 veteraner ofta varit skillnaden mellan liv och död, ibland med deras egna liv som insats.

Samtidigt har vi som land varit dåliga på att uppmärksamma de kvinnor och män som deltagit i olika insatser. Till exempel var det först 2011 som Veterandagen – den 29 maj – fick sin officiella status. Under Veterandagen genomförs bland annat en ceremoni i Stockholm för att hedra svenskar som deltar eller har deltagit i militära eller civila operationer och för att högtidlighålla minnet av de som omkommit. Efter en riksdagsmotion från Moderaterna har regeringen, den 24 maj 2017, beslutat att Veterandagen ska bli allmän flaggdag från och med 2018.

Moderaterna anser sedan tidigare att Umeå kommun ska göra mer för att hedra Umeås veteraner. En minnessten innebär bl.a. att veteranernas insatser uppmärksammas och synliggörs för den bredare allmänheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.