Felaktig rapportering följs upp av lika felaktig krönika i samma ämne. Såklart.

I VK passar kulturkrönikören Lars Böhlin på att angripa oss moderater apropå de lokala miljömålen som antogs i fullmäktige. Det är förvisso inget nytt att Böhlin angriper M, men denna gång blev det lite underhållande.

Krönikören skriver upprepade gånger att Moderaterna i Umeå är svårbegripliga, samt att vi ägnar oss åt symbolpolitik. Direkt man börjar läsa hans krönika, så inser man ju att han har missförstått det mesta.

Sannolikt för att han använder sin egen tidning VK som nyhetskälla, och då är det ju lätt att bli lurad. Jag bloggade om detta kopplat till miljömålen så sent som igår. Ett förslagsvis enkelt sätt för Böhlin att avhjälpa problematiken vore ju att helt enkelt sluta läsa VK. Det finns säkert andra nyhetskällor som är mer noggranna med att kontrollera de uppgifter som publiceras.

Böhlin konstaterar att kommunen ska vara klimatneutralt år 2040, men att ”moderata kommunalrådet Anders Ågren var emot målen med argumentet att det bara är symbolpolitik”.

Det är så tröttsamt, att jag inte vet var jag ska börja.

Moderaterna stod ju bakom målet om att Umeå ska vara klimatneutralt 2040. Vi hade inget annat yrkande i det avseendet. I dokumentet ”Umeås lokala miljömål 2020” finns 26 mål. Moderaterna röstade bifall till 24 av dessa – avslag på 2.

Detta hade Lars Böhlin naturligtvis känt till, om han på allvar ville sätta sig in i frågan. Men nej, syftet är ju tydligen ett annat än saklighet.

Man driver en agenda. VK rapporterar först felaktigt och vinklat på nyhetsplats, och följer sedan upp det lika felaktigt på krönikeplats. Intet nytt under solen. Det har hänt förut. Jag antar att det ger lite extra ryggdunkningar i VK:s korridorer.

Moderaternas linje är klar och tydlig. Vi ligger långt framme i klimatarbetet både i Sverige och lokalt i Umeå. Men vi ska bli ännu bättre. Sverige är bäst i världen att leva upp till Parisavtalet, men vi ska fortsätta på den inslagna vägen.

Vi ska i Umeå kommun ta beslut om sådant som vi faktiskt råder över, och kan besluta om: den kommunala förvaltningen, de kommunala bolagen, stadsplanering etc etc. Sådant som vi alla partier, mer eller mindre, har varit överens om.

Till detta hör INTE att styra i detalj vad varje enskild umeåbo ska äta, hur mycket han eller hon ska tillåtas resa, hur de ska resa, hur mycket han eller hon ska handla och shoppa. Det hör inte hemma i en demokrati.

Jag förstår att det ställningstagandet kan störa en och annan på vänsterkanten.

Men Moderaternas primära fokus är inte att bli populära bland vänsteraktivister.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.