Att möjliggöra för gymnasieelever i Umeå att hämta skollunch hos lokala restauranger

På grund av coronapandemin studerar gymnasieelever på distans och får därför inte längre någon lunch på skolan. Coronaviruset orsakar också allvarliga ekonomiska konsekvenser för företag, till exempel inom den lokala restaurang- och besöksnäringen.

I fredagens VK kan vi läsa en artikel där det framgår att Umeå kommun utreder hur gymnasieelever ska kunna få skollunch. I artikeln framkommer det att kommunens inställning är att restaurangsubventionen redan har ordnats på annat håll och att Umeå kommun lutar på en modell där skolungdomarna får hämta matlådor i kommunens egna tillagningskök.

Moderaterna i Gymnasie- och vuxentutbildningsnämnden – via ledamoten Madelene Nord – föreslår idag att Umeå kommun skyndsamt ska utreda en modell som möjliggör att gymnasieelever får hämta skollunch från lokala restauranger.

Flera kommuner i landet erbjuder gymnasieelever skollunch i form av lunchlådor från lokala restauranger. Det är ett bra sätt att stötta kommunens företagare, samtidigt som det underlättar för familjer som har det svårt ekonomiskt.

Med tanke på den svåra ekonomiska situationen som många företag just nu står inför, så borde kommunen se över alla möjligheter att stötta det lokala näringslivet. Att låta gymnasieelever hämta lunch från lokala restauranger är ett sådant sätt. Det är också en fördel med en sådan lösning, att eleverna får hämta mat från restauranger som ligger nära deras hem, istället för att samtliga ska hämta matlådorna i kommunens tillagningskök.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.