Sverige går mot massarbetslöshet – återupprätta arbetslinjen!

Sedan Stefan Löfven tillträdde har arbetslösheten (fram till coronakrisen) minskat i alla EU-länder. Utom i Sverige. Nu skenar arbetslösheten bland invandrare. Och ungdomsarbetslösheten har inte varit så hög sedan 1990-talet.
Arbetslinjen måste återupprättas om Sverige ska undvika massarbetslöshet!
Moderaternas ekonomiska politik kommer fokusera på att:
✅ Återupprätta arbetslinjen i bidragssystemen
✅ Förbättra villkor för företagande och entreprenörskap
✅ Undvika uppsägningar i välfärdssektorn
✅ Bryta passivitet bland permitterade

En kommentar

 1. Brorson

  I mina kommentarer har jag bland annat diskuterat huvudsakligen två frågor: 1) kriminalpolitiken och 2) arbetsrätten. Innan jag går vidare till dagens ämne vill jag slå fast att man saknar arbete, har fattiga föräldrar eller kommer från ett annat land aldrig får vara en ursäkt för vidriga brott. Stöld av mat eller något annan absolut nödvändigt kan kanske vara det.

  Observera att brottsligheten i Sverige minskade år från år under perioden 1865 – 1925 därför att fattiga människors matstölder och följdbrott till matstölderna minskade. Under den tiden präglades uttrycket ”tredje resan stöld”, vilket innebar att de två första stölderna, men inte de fortsatta ursäktades med den då rådande fattigdomen och därför gav lindrigare straff – som dock var nog så hårda enligt nuvarande måttstock.

  Efter 1925 ökade brotten, men det var en ny sorts brott, som jag vill kalla välfärdsbrotten, exempelvis bilstölder. Man vill tillägna sig samma levnadsstandard som de mer välbeställda – utan att prestera det som krävs härför, om man inte är född rik. Sverige var dock länge därefter ett av de minst brottsutsatta länderna i hela världen. Att det har gått så illa för Sverige under det senaste halvseklet kan tillskriva våra straffrättsliberaler och importen av utländsk brottslighet.

  Så låt oss nu slippa bortförklaringar om ”socioekonomiska faktorer” som orsak till brottsligheten. Sådana faktorer ger alltså – som historien visar – en helt annan typ av brottslighet än den som nu breder ut sig i Sverige. Vad är så lockande med livet som kriminell? Varför väljer unga män att bli kriminella för att slippa bli arbetare? Varför vill ungdomar inte bli arbetare?

  Mitt svar är alltför låg social status, ständigt sämre anställningstrygghet och bristen på politiskt inflytande, sedan det före detta Socialdemokratiska Arbetarepartiet kidnappades av en relativt välbeställd medelklass med en snäv med dock akademisk utbildning.

  Jag märkte det redan under min tid som fackligt aktiv (inom LO) socialdemokrat, som var kollektivansluten till partiet. Jag var alltså under en tid facklig-politisk representant för mitt fackförbund. Vi drev LO:s krav inom partiet. Krav som S nu håller på att förhandla bort för att få röststöd i riksdagen från de borgerliga partierna C och L.

  Som kollektivansluten var man ingen riktig socialdemokrat fick vi höra, samt att universitetsbetyg inte bara meriterade till akademiska yrken utan också till uppgiften att företräda arbetarklassen. Rena förmyndarmentaliteten. Skulle då inte en universitetsutbildad moderat kunna vara en lika bra förmyndare för arbetarklassen som den socialdemokratiska ”kanslihushögern”?

  Det beror på hur Moderaterna kommer att driva arbetslinjen i praktiken. Blir det en bibehållen anställningstrygghet och en uppgradering även av lågutbildade och lågavlönade arbetares status är det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.