13-årig flicka misshandlad och filmad i centrala Umeå!

Umeå. Barn och ungdomar – både killar och tjejer – som hotar och misshandlar andra barn, och sedan lägger ut filmer från misshandeln på sociala medier. Om detta rapporteras i inslag från både SVT Västerbottensnytt och i dagens VK.

I VK kan vi läsa om en 13-årig flicka som misshandlas och filmas av ett gäng tjejer i Vänortsparken, utan att omgivningen ingriper. Händelsen skedde under dagtid. Att unga personer misshandlas och filmas, och att det sedan läggs ut på sociala medier, är enligt artikeln inget som polisen för särskild statistik över. Men polisen säger att det förekommer i ärenden, och ”att det är aningen mer frekvent förekommande nu än för ett par år sedan”.

SVT har pratat med flera föräldrar vars barn har blivit utsatta och tagit del av många av de misshandels- och förnedringsfilmer som lagts upp på sociala medier under året:

”Den gemensamma nämnaren är att det rör sig om barn och ungdomar, både killar och tjejer, i olika delar av Umeå som hoppar på, hotar och slår andra ungdomar. Det finns också element av hot och hämnd, det framkommer att vissa blir misshandlade för att de har pratat med sina föräldrar och andra.”

Detta är fruktansvärda nyheter! De barn/ungdomar som utsätts för dessa attacker, och deras föräldrar, ska inte stå ensamma i detta. Vuxenvärlden måste agera snabbt. Tydligt och konsekvent. Skola, polis, socialtjänst, föräldrar, politik.

Sånt här avskyvärt beteende måste uppmärksammas och få konsekvenser. Jag hoppas att alla politiska partier i Umeå tydligt markerar mot den här utvecklingen!

3 kommentarer

  1. Brorson

    Umeås egen pösnationalist Mats Nilsson, som häromdagen tyckte att norrmännen inte är lika kaxiga längre, sedan smitta från Sverige startat nya lokala utbrott i Norge, fantiserar idag om att Jimmie Åkesson kommer att bli justitieminister i en SD-ledd regering, där M och Kd kommer att å vara med på ett hörn.

    Nu ojar han sig över ett M-förslag att barn till kriminella föräldrar, vilka riskerar att gå i sina fäders fotspår, ska tvångsomhändertas. Vet inte MN att den lagen redan finns? Kanske dags att börja använda den lagen igen? Den lagen är hur tydlig som helst: Barn ska kunna tvångsomhändertas även om mammans nya fästman, som inte är barnets biologiska far, har dålig inverkan på barnet. Så även om föräldrahemmet våldgästas av illegala immigranter.

    Jag har själv dömt efter den lagen, då jag har varit nämndeman i en domstol, som beslutar bl.a. om tvångsomhändertagande av barn. I mina ögon är Mats Nilsson en tokliberal, som förespråkar total laglöshet. Igår, 11 sept, skrev han: ”Idag är det 19 år sedan al-Quida använde två plan som terrorvapen i New York. Den 11 september blev ett begrepp. Där, Kristersson, kan man tala om terrorism.”

    I själva verket har Kristersson fog för att kalla det som nu händer i Sverige, och särskilt i de invandrartäta områden (Vars invånare enligt Mats Nilsson inte har rätt till rättssamhällets skydd – han är kanske rasist också?), fullt fog för sitt tal om terrorism. Enligt svenska myndigheters definition av det ordet. Se myndigheternas webbplats Krisinformatin.se! Terrornivån i Sverige är 3 på en skala 1 – 5.

    När jag framför egna förslag på olika parti-bloggar är jag väl medveten om att endast partimedlemmar, som framför förslag i stadgeenlig ordning, har rätt att få sina förslag behandlade av partiledningarna. Men jag hoppas naturligtvis att någon partimedlem tycker att mina förslag är så bra, så att hon /han för förslagen vidare inom sitt parti. Och det gäller inte bara medlemmar i det parti, vars blogg jag för tillfället har skrivit på, utan även Liberalerna. För M N är väl inte den enda uttolkaren av liberal politik i Sverige?

    Låt mig därför föreslå Johan Pehrsson, nu gruppledare för Liberalerna i riksdagen, som ny justitieminister i en kommande M-ledd regering. Jag vet att det finns många bra moderater, inte minst Johan Forsell, som skulle passa på den posten, men jag har pratat med Pehrsson personligen några gånger och tycker att han står för ungefär samma linje som jag i de rättspolitiska frågorna.

  2. Brorson

    Som jag skrev i förra kommentaren är ”annat förhållande i hemmet”, ex-vis en kriminell vuxen som inte är förälder till barnet, tillräckligt skäl för tvångsomhändertagande av barnenligt nu gällande lag. Enligt min erfarenhet som nämndeman borde man i fler fall tvångomhänderta den vuxne vuxne missbrukaren i stället för barnet, som därigenom rycks upp från en i övrigt kanske klanderfri hemmiljö.

    Men det daltas alldeles enorm med missbrukare, som till varje pris – egen deras egen död i överdos – ska skyddas från varje form av frihetsberövande. Jag har frågat mig varifrån alla vårdhem, som efter den stora flyktingvågen 2015 har använts som flyktingförläggningar för ensamkommande unga män har kommit. Jo, de har varit behandlingshem för tvångsomhändertagna barn och ungdomar samt för vuxna missbrukare.

    Med tanke på hur accepterat det har blivit att även unga missbrukare dör i överdoser är det inte alls ägnat att förvåna att Tegnell – enligt Expressen igår – har tilldelats rollen som president, som måste godkänna regeringsbeslut om restriktioner, som syftar till att skydda befolkningen mot dödlig smitta.

    Det tillhör tydligen inte längre statens uppgifter att skydda medborgarnas liv. Deras frihet – inte offrens frihet s ka skyddas bara om de skadar andra genom sitt beteende. Och då är det ju inte offrens frihet som skyddas. Nedanstående förslag, som jag till stor del har tänkt ut under det senaste året, har jag inte kommunicerat med Pehrsson, och vet alltså inte vad han tycker om förslagen:

    1. Straffbarhetsåldern bör sänkas från 15 till 10 år.
    2. Nuvarande ungdomsrabatt för 18 – 20-åringar avskaffas och i stället införs ungdomsrabatt för dömda under 18 år.
    3. Nuvarande hinder för häktning av unga personer måste undanröjas, men det bör finnas övernattningsrum för föräldrar i direkt anslutning till häktena.
    4. Det bör finnas särskilda ungdomsfängelser, med skilda avdelningar för olika åldersgrupper.
    5. Fängelsestraff för unga ska kunna omvandlas till särskild ungdomsvård (skyddsuppfostran) i de fall då den unges brottslighet beror på att han har fått felaktiga värderingar (att det är rätt att begå vissa typer av brott) från sina föräldrar.
    6. Besöksförbud införs för missbrukare och kriminella, som kan befaras ha en skadlig inverkan på barn i familjer, som de besöker eller bor hos.
    7. Missbrukare, som vistas i sådana familjer ska tvångsomhändertas för behandling mot sitt missbruk – även om missbrukaren ifråga är en förälder. Det ska ställas högre krav på en missbrukare som är förälder eller sammanboende med en förälder än på ensamlevande missbrukare.

  3. Brorson

    Kristerssons förslag att unga ska kunna omhändertas genom beslut av polis eller åklagare, har avvisats av socialminister Lena Hallengren. Själv tycker jag inte att åklagare ska besluta om detta (såvida inte den unge är misstänkt för brott), eftersom det ska beslutas av förvaltningsrätten sedan socialnämnden har beslutat om omedelbart omhändertagande.

    Enligt polislagen 12 § har varje polisman rätt att själv besluta om ett sådant omhändertagande i avvaktan på socialnämndens beslut, som inte bör dröja mer än några timmar. De lagar som M efterlyser finns alltså redan. Varför används de inte? Vem har bestämt att Sverige ska vara ett laglöst land i praktiken?
    l

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.