M: Smittspåra, snabbtesta och byt ekonomisk strategi

Coronastrategin behöver förbättras. Idag presenterar Moderaterna förslag för en effektivare coronapolitik, med fokus på tre delar:

 Provtagning – säkerställ att labbkapaciteten ökar, det är avgörande för att minska samhällsspridningen. Och validera snabbtesterna, som ännu inte finns på plats i Sverige.

 Smittspårning – utbilda smittspårningspersonal och implementera en smittspårnings-app, likt den som fungerar bra i Finland.

 Ekonomisk strategi – förenkla stöden till företag, så att fler jobb kan räddas.

 

Läs hela debattartikeln här.

En kommentar

 1. Brorson

  Under förra torsdagens presskonferens framhärdade enhetschefen vid Folkhälsomyndigheten, Karin Tegmark-Wisell, i sitt och myndighetens motstånd mot att skydda befolkningen så mycket som möjligt mot smitt spridningen. Detta med jämlikhetsargument – att fattiga människor inte har tillgång till munskydd. Av ekonomiska orsaker. Pengarna räcker inte till munskydd, om man är fattig.

  Att personer, som borde bära munskydd inte gör det av ekonomiska orsaker, är ett politiskt problem, som borde lösas av politiker. Om man ska hårddra FHM:s inställning, så ska rika smittbärare (och potentiella smittbärare mest smitta under en – två dagar innan man får symtom) såsom en ren solidaritetshandling sprida smittan till fattiga. Kan det finnas någon annan förklaring till denna cyniska inställning än att FHM vill fortsätta sitt livsfarliga experiment med naturlig flockimmunitet tills större delen av befolkningen har vaccinerats (och därigenom fått en artificiell flockimmunitet).

  Jag har tre förslag till politisk lösning av problemet:
  1. Låt munskydden ingå i socialnormen för försörjningsstöd, så får kommunen betala för munskydd till de fattigaste.
  2. Låt munskydden ingå i högkostnadsskyddet för läkemedel, så får de, som förbrukar receptförskrivna läkemedel för 2.350 kr / år gratis munskydd. Vid en läkemedelskostnad över 1.175 kr /år, fås munskydden för halva priset.
  3. Använd plastpåseskatten till gratis munskydd för dem, som köper plastpåsar, b,l.a fattigpensionärer, som behöver plastpåsarna för att bära hem de inköpta varorna i regn och rusk.

  Av plastkassens pris på 6:50 i min butik är minst 5 kr skatt. Häromdagen köpte jag 50 munskydd för engångsbruk på apoteket för 250 kr, d.v.s 5 kr / styck. En tämligen billig livförsäkring. I längden torde det bli ännu billigare med munskydd för flergångsbruk, och alltså kan tvättas mellan användningarna. Det står helt klart att även den, som bär munskydd, skyddas mot smitta, men att andra skyddas i väsentligt högre grad, om bäraren är smittad.

  Framför allt förstärker munskydden effekten av andra åtgärder för att minska smittspridning. Det är som med bilbälten. Bilbälten förhindrar inte krockar, men ökar överlevnadschanser vid krockar – i synnerhet i kombination med andra säkerhetshöjande åtgärder, som att hålla fartgränserna samt avståndet till framförvarande bilar.

  FHM saknar elementärt säkerhetstänkande och är därmed det värsta hotet mot folkhälsan för närvarande. Inte nog med det. Samtidigt som statsministern inskärper kravet på individuellt ansvar för att minska smittspridningen fortsätter FHM att utmåla alla åtgärder, som man inte själv har rekommenderat som överdrifter. Dubbla budskap. Ingen undgår riskerna, men statistiskt torde de fattigaste – de som Tegmark-Wisell låtsas företräda – vara de mest drabbade av FHM:s alla ”misstag”..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.