Anställ kommunala ordningsvakter för att öka tryggheten och motverka brottsligheten i Umeå

Moderaterna värnar umeåbornas trygghet. För att öka tryggheten och motverka brottslighet har Moderaterna föreslagit att Umeå kommun anställer kommunala ordningsvakter.

Lokalmedia rapporterar nu att det är problem med ungdomsgäng som driver runt i centrala Umeå. Det är näringsidkare som påtalat problemet för polisen, bl.a. efter hotfulla situationer. När media kontaktat en butik som varit utsatt, så önskar personalen vara anonym för att inte trigga ungdomarna ytterligare.

Så här kan vi inte ha det. Detta är bara ännu ett exempel på att mer måste göras för att Umeå ska vara tryggt.

Kommunala ordningsvakter finns redan i flera kommuner, som Uppsala, Lund och Linköping. De kommunala ordningsvakternas uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och skapa trygghet i kommunen, som ett komplement till polisen. De lyder under Polismyndigheten och får avvisa, avlägsna eller omhänderta personer som uppträder störande på allmän plats eller som utgör en fara för den allmänna ordningen.

Umeå kommun borde följa andra kommuners exempel och anställa ordningsvakter. Säkerställ lag och ordning.

3 kommentarer

  1. Brorson

    Såg att Moderaterna vill ha en ny strafflag. Det vill jag också, eftersom jag vill stoppa inflationen i straffskärpningar. Stoppas inte detta, kommer det att bli livstids fängelse för alla brott och fängelsemotståndarna kommer att säga att det hjälpte inte. Vilka syften ska straffen ha?

    1. Den som begått brott, har tagit sig en frihet som han inte haft rätt till, och ska därför straffas med förlust av frihet under en viss tid, beroende på hur grovt brottet var. Detta är rättvist, och det tycker de flesta kriminella också. När straffet är avtjänat har han sonat sitt brott och ska ha en ny chans i samhället.

    2. Nackdelen med detta är att vissa kriminella lurar rättvisas och döms inte för alla sina brott, och slipper i värsta fall straff för sina grövsta brott. Andra bryr sig inte om hur hårda straff de får. Och dem måste samhället skydda sina medborgare från, om de är farliga personer, som kan befaras begå allvarliga brott, när de släpps ut. Därför måste påföljden internering. som finns kvar i danmark och Norge men där kallas förvaring, återinföras.

    Nu väntar jag på att M ska föreslå en reformering av polisväsendet och polisutbildningen, Kommunalt anställda ordningsvakter i polistjänst måste vara en nödlösning tills vi har tillräckligt många poliser med en adekvat utbildning. Det är en gissning, men jag tror att fler ordningsvakter än poliser skadas i jobbet för att de inte vet hur de ska handskas med svåra situationer. Och att därför fler omhändertagna skadas av ordningsvakter än av poliser.

    Det som kallas statens våldsmonopol är inte längre något statligt monopol, när vi har privatanställda ordningsvakter, som utför polisiära arbetsuppgifter mot betalning av kommuner, Men likväl inte har rätt att bötfälla cyklister, som cyklar på trottoarer. Ska vi återinföra det statliga monopolet eller reglera och förbättra den ordning, som redan förekommer? Jag föreslåren tredelar treårig polisutbildning, där varje årskurs är en färdig utbildning och samtidigt en grundutbildning för nästa årskurs.

    1. Grundutbildningen. En ettårig polisutbildning, som ger behörighet för anställning som ordningsvakt i privata vaktbolag, med något vidare befogenheter än dagens ordningsvakter.

    2. Mellanutbildningen, en två-årig polisutbildning, som vänder sig till sökande med pedagogisk, social eller fordonsteknisk utbildning, eller officersutbildning för anställning hos andra offentliga myndigheter än polismyndigheten som närpoliser, trafikpoliser eller militärpoliser. Jag föreslår alltså en kommunalisering av närpolisverksamheten, som ska ha ett ännu starkare fokus än idag på det brottsförebyggande arbetet bland barn och ungdomar, samt kompetens att själva utreda brott i närmiljön..

    3. Den fullständiga, tre-åriga polisutbildningen för anställning hos den statliga polismyndigheten för de mest krävande uppgifterna, både praktiskt och utredninsmässigt.

  2. Caanita

    Ok med flera kameror, poliser och ordningsvakter, men visst är det fel att samhället, dvs skattebetalarna ska ta det yttersta ansvaret? Var finns föräldrarna?
    Kanske börjar det bli dags att ta ett allvarligt grepp/samtal med de vårdnadshavare som inte kan ta hand om sina barn?
    Vi som via skattsedeln ska finansiera vansinnigheterna ska kunna röra oss fritt på gator och torg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.