Är Umeå kommun intresserad av etablering av en batterifabrik? Jobbar man för det? Svaret är ja.

Ja. Arbete pågår för att en batterifabrik ska etableras även i Umeå.
Vi har tillgång till industrimark för ändamålet, liksom energikapacitet. Kontakter finns med såväl internationella som nationella bolag.
Vi har valt att inte basunera ut pågående arbete, men när massmedia nu ställer frågor så får de naturligtvis svar.
Jag är intervjuad i dagens VK om detta.

3 kommentarer

  1. Jan Hägglund

    Det är verkligen bra.
    Jag hoppas verkligen att det lyckas för Umeå. Sedan vi bildade Arbetarpartiet har en bärande tanke varit ”grön industriell produktion”. Northvolts batterifabriker är exempel på just detta. Därför blev jag verkligen chockad i samband med Northvolts första etablering som (vilket alla vet) hamnade i Skellefteå. Då jag frågade Umeås ”första” kommunalråd, och en hög tjänsteman, varför Umeå inte fanns med bland de kommuner som var med och kämpade om att få denna etableringen fick jag nämligen följande svar: ”Vi har inte mark”!
    Jag kritiserar inte Umeå för att kommunen inte tog hem Northvolts första etableringen som alltså hamnade i Skellefteå. Men det jag fortfarande är väldigt kritisk till, och lika förvånad över, är Umeås Direkta Ointresse för Northvolt i samband med den första etableringen. När jag hörde Northvolts grundare, i programmet ”Sommar”, berömma Skellefteå kommun för dess starka sidor var det så att man ville gråta. Det var tur att Peter Carlsson inte citerade Umeå och det jag fick höra: ”Vi har inte mark!” Så jag hoppas VERKLIGEN att det går bra – även om Sundsvall verkar ha ett försprång. Jag skulle vara verkligt tacksam om du kunde förklara bakgrunden till den attityd av Aktivt Ointresse som jag sprang rakt in i (likt en betongvägg) då jag undrade varför Umeå inte var med och konkurrerade om den första etableringen.

  2. Jon

    Skillnaden mellan Umeå och Skellefteå är ju enorm när det gäller förutsättningar för en batterifabrik. Umeå har en av Sveriges yngsta befolkning och är en expansiv stad som växer för varje år, oavsett etablering av en exempelvis en batterifabrik? Vi har universitetet som kan erbjuda kompetens. Vi är om jag skulle säga den enda staden norr om Gävle som skulle klara av att kompetensförsörja en batterifabrik utan att folk ska behöva flytta söderifrån eftersom Umeå växer för varje år.

    Tror den satsning som görs i Skellefteå kommer att bli svår. Visst kommer Northvolt att fylla Norrhvolt 1 men sedan kan det bli problem. Ni som pollitiker i Umeå får säga vad ni vill, men hade ni varit med när det begav sig första gången när Northvolt ville etablera en batterifabrik så hade Nortvolt redan varit i Umeå. För Umeå har allt som Skellefteå inte har att erbjuda, och det behöver man inte vara raketforskare för att förstå.

    Hoppas ni ror det här i land för annars har ni gjort århundradets miss när ni inte kunde erbjuda mark första gången, och det ska Hans Lindberg framförallt och ni andra politiker stå till svars för. För Lennart hHolmlund hade gjort allt för att få hit Northvolt om han hade suttit som kommunalråd och då ska jag säga att jag inte är socialdemokrat.

  3. Caanita

    Precis som du skriver i din fredagsblogg, måste det finnas möjlighet att bygga en egen villa/eget boende med egen täppa/trädgård.
    Alla kanske inte vill bo i en hyres- eller bostadsrätt, inte heller i en stadsdel.
    Satsa på möjligheten att bygga och bo också på landsbygden, när hela Sverige ska leva!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.