Förekomsten av hedersförtryck på Umeås skolor

Hedersförtryck förekommer runt om i Sverige, och även i Umeå. Det förekommer bl.a. i skolmiljöer. Moderaterna har via Lena Riedl – vice ordförande i För- och grundskolenämnden – lämnat in en interpellation om detta.

Bifogas nedan.

 

Interpellation till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S)

 

Förekomsten av hedersförtryck på Umeås skolor

 

Hedersförtryck förekommer runt om i vårt land, så också i Umeå kommun. Det pågår sedan tidigare ett arbete med att kartlägga omfattningen och se hur kommunen ska kunna arbeta för att motverka detta.

På Umebrå har vi under hösten bl.a. fått information om att det förekommer så kallade ”moralpoliser” på skolor i Umeå – som kommenterar flickors klädsel och vad skolelever äter. Det förekommer så långt ned i åldrarna som i lågstadiet. Hedersproblematik begränsar många unga flickor i Umeå och det kan vi aldrig acceptera. Det måste råda nolltolerans mot förekomsten av s.k. moralpoliser på Umeås skolor.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S):

  1. Hur omfattande är förekomsten av hedersrelaterat förtryck på Umeås förskolor och grundskolor?
  2. Förekomsten av hedersförtryck är något som vi alla – gemensamt – måste uppmärksamma och arbeta för att motverka. Behövs det ytterligare åtgärder i Umeås förskolor och grundskolor för att motverka hedersrelaterat förtryck?

 

2021-12-02

 

Lena Riedl (M)

Vice ordförande i För- och grundskolenämnden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.