Viktigt för demokratin – landets skolor måste vara öppna och tillgängliga för de politiska ungdomsförbunden!

Vi hade tidigare i veckan digitalt sammanträde med SKR:s demokratiberedning, där jag sedan valkongressen 2019 har förmånen att vara vice ordförande.

På sammanträdet hade vi besök av bl.a. generaldirektören för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Lena Nyberg, samt företrädare för riksdagspartiernas olika ungdomsförbund

Fokus var ungas politiska deltagande, skolans demokratiuppdrag och de politiska partiernas (och deras resp ungdsomsförbund) närvaro i skolan.

Ett mycket stort bekymmer i sammanhanget är att politiska ungdomsförbund har svårt att bli insläppta på landets grund- och gymnasieskolor. Detta oavsett vilket parti och ungdomsförbund det gäller. Budskapet var entydigt, oavsett det var SSU, MUF, CUF, GU, LUF eller SDU som talade (Ung Vänster var inbjudna men kopplade inte upp sig).

Det har blivit sämre, sedan skollagen ändrades år 2018 och beslutanderätten numera ligger helt på respektive rektor. Många rektorer väljer att vägra ungdomsförbunden tillträde till skolorna, och på de ställen där de faktiskt får komma på besök, så är det belagt med så många förbehåll och praktiska detaljer som gör att det i själva verket blir svårt för ungdomsförbunden att genomföra ett besök.

Så här kan vi inte ha det.

Menar vi allvar med att vi vill att ungdomar ska engagera sig i samhället, och i politiken – då kan inte det största hindret för delaktigheten vara att landets skolor vägrar att släppa in ungdomsförbunden.

Hur ska ungdomsförbunden kunna attrahera nya medlemmar, och väcka intresse för politik hos unga, om de förvägras möjligheten att komma till skolorna och träffa skoleleverna? Idag är det alltså upp till varje rektor på varje enskild skola att besluta om ungdomsförbunden ska få besöka skolorna. Alltför ofta blir svaret nej.

Här måste det till en förändring. Och inte bara under det kommande valåret utan på permanent basis.

Skolorna runt om i Sverige måste öppnas upp för de politiska ungdomsförbunden!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.