Vaccinkrav för personal inom vård och omsorg

Inför vaccinkrav för personal inom vård och omsorg! Gamla, sjuka och äldre ska kunna vara säkra på att möta vaccinerad personal. Patientsäkerheten går före andra överväganden i detta sammanhang. Det är väl känt att vaccination är det mest effektiva sättet att förhindra smitta.

I går ringde Folkbladet och intervjuade mig gällande Moderaternas syn på vaccinationskrav för vård-och omsorgspersonal inom Umeå kommun. Centerpartiet i Umeå har nyligen lämnat in en motion med förslag om detta, med anledning av den pågående Coronapandemin. Detta är också något som debatterats i kommunfullmäktige under föregående år, där vi tidigare har framfört Moderaternas syn på detta.

Ja, Moderaterna i Umeå är positiva till att införa vaccinkrav för personal inom vård och omsorg i kommunen. Det ska gälla vid alla nyanställningar för de berörda personalgrupperna som arbetar vårdnära. Och medarbetare som idag utför vårdnära arbete utan att vara vaccinerade – de ska tilldelas andra arbetsuppgifter under tiden som pandemin pågår.

Vaccinkrav vid nyanställningar har redan beslutats av åtminstone fem regioner: Dalarna, Jönköping, Kronoberg, Blekinge och Gävleborg. Att flertal kommuner runt om i Sverige har också beslutat om detta.

Det vore värdefullt om även Umeå kommun införde detta. Skyndsamt.

2 kommentarer

  1. Caanita

    Frågan man ställer sig är, varför anser inte facken att deras medlemmar bör/ska vaccinera sig? Det medför ju en större säkerhet för både deras medlemmar och dom personer de är satta att hjälpa/vårda?

  2. Brorson

    Detta diskuterades på Jan Hägglunds, AP, blogg den 28 oktober, där jag skrev:

    1. Ingen personal ska få arbeta med äldre, om de inte kan styrka att det har gått minst två veckor sedan de fick andra sprutan. Redan anställd personal ska omplaceras till andra arbetsuppgifter inom kommunen, tills detta krav har uppfyllts.

    2. Ingen, som inte redan är anställd, ska anställas som inte uppfyller nämnda krav senast när anställningen påbörjas.

    3. Om ovanstående leder till akut personalbrist så att risk uppstår att vårdbehövande inte får vård, får även personer, som uppfyller nämnda krav men har dåliga kunskaper i svenska språket, erbjudas tillfälliga anställningar. tills den akuta personalbristen har avhjälpts. Dessa anställningar ska tillgodoräknas den tillfälliga personalen, om de sedermera skaffar sig föreskrivna svenska-kunskaper och söker permanenta anställningar.

    4. Om ovanstående leder till övertalighet av personal på andra arbetsuppgifter, ska de som vägrat vaccinera sig, sägas upp p.g.a. arbetsbrist.

    Det är ingen mänsklig rättighet att utsätta andra för livsfara. Det är häpnadsväckande att det här ens behöver diskuteras.

    Detta besvarades av Hägglund på följande sätt:
    Svar på Brorsons kommentar 29/10-21
    Det har du alldeles förbannat rätt i: ”Det är ingen mänsklig rättighet att utsätta andra för livsfara”.

    Observera att det numera handlar om tre obligatoriska vaccindoser för vårdpersonal. Denna linje, som jag och Hägglund verkar vara överens om, tillämpas nu i praktiken av M i de regioner, som har infört vaccintvång för vårdpersonal.

    Jag har på andra bloggar framfört att även andra arbetsgivare måste ha rätt att kräva vaccinintyg av sin personal – detta av hänsyn till arbetsgivaren själv (om denne själv arbetar i verksamheten), andra anställda samt kunder och klienter. Jag har aldrig föreslagit vaccintvång för exempelvis ensamarbetande skogsarbetare. Så menar jag att gränsen för rätt till personlig integritet kan dras. Där ingen annan riskerar komma till skada.

    Det kan dock inte nog understrykas att vaccin inte ger ett hundraprocentigt skydd mot smittspridning och att vaccinkravet därför måste kompletteras med andra smittskyddsåtgärder, särskilt vid patientnära arbete. Det är arbetsgivarens skyldighet att tillse att sådana åtgärder finns och följs av den berörda personalen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.