Det är hög tid att kommunalskatten sänks också i Umeå!

I lördagens Folkbladet fick jag en insändare om kommunalskatten publicerad. Läggs upp här på bloggen också.

 

28 kommuner sänker skatten, men tyvärr inte Umeå!

Jag läser i Dagens Samhälle att 28 kommuner har valt att sänka kommunalskatten inför 2022. Tyvärr ingår inte högskattekommunen Umeå i denna skara. Trots massiva ekonomiska överskott, och en välfylld resultatutjämningsreserv.

Umeå kommun har som bekant en extremt hög kommunalskatt. Sämst – eller värst – av jämförbara kommuner. Vi moderater har återkommande lagt förslag på en sänkning av kommunalskatten. Även vid senaste budgetfullmäktige, i juni 2021, lade vi ett förslag om sänkt skatt. Men tyvärr blev vi nedröstade.

Skatten i Umeå är omkring två kronor högre än flertalet jämförbara kommuner. Det innebär att en genomsnittlig familj där två vuxna arbetar betalar ca 12 650 kr mer per år i skatt än dem som bor i jämförbara kommuner. Umeåborna borde kunna kräva betydligt mer av service och välfärd med tanke på hur mycket mer pengar de betalar in jämfört med människor som bor i andra kommuner runt om i landet.

Av landets 20 största kommuner har Umeå kommun högst kommunalskatt. Av dessa 20 kommuner är 12 socialdemokratiskt styrda. Men alla kommuner klarar av att ha betydligt lägre skattenivå.

Det är inte rimligt att just umeåborna ska betala så mycket mer i skatt, än invånarna i landets övriga kommuner. Det är hög tid att skatten sänks också i Umeå. För alla umeåbor. Umeås pensionärer, Umeås låginkomsttagare, Umeås medelinkomsttagare – de förtjänar också sänkta skatter. Låg skatt är en viktig frihetsfråga.

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

2 kommentarer

 1. Lars Ivarson

  Folk måste få klart för sig hur mycket pengar det handlar om, Ungefär så som du visar här i artikeln.
  Har själv arbetat i andra länder och ser att man i Sverige är pinsamt omedveten om hur otroligt mycket man ger bort i skatter och inte minst olika avgifter. Det har gått så pass långt att Svensken som ger bort närmare 50% av sin lön ofta hös säga att vi har ”gratis vård” o.s.v
  Det här är en pedagogisk uppgift för de borgliga att påtala, så att folk enkelt kan se hur mycket det faktiskt rör sig om. -Då borde det nog inte längre vara lika lockande att rösta på skatte o avgifthöjande folkföreträdare.

  Täby har nästan 5kr lägre kommunalskatt än Umeå -Det blir väl bortåt 30.000kr
  mer per år, eller ca 1 Milj mer på 30 år för Täbybon.

 2. Peter

  Det borde väl ha å göra med att Umeå inte kan sänka kommunalskatten pga höga utgifter i kommunen.
  Du som sitter i kommunfullmäktige borde väl ha siffror på sånt?

  Även om en kommun gör mycket vinster inom ett område så blir det väl inte så mycket över om man väger in dom andra utgifterna.
  Till ex så pratas det ju om att Umeå kommun har en låneskuld på över 60%.
  Likaså får ju kommunen betala hyra för dom nya Thoren hallarna och även bekosta kulturhuset vävens årliga driftskostnader inkl badhuset som om jag förstått det rätt inte har gått så bra för.

  Jag håller med om att Umeåborna betalar mycket i skatt och att det kanske skulle vara trevligt för många om skatten sänktes då vi också har region skatten som också är hög.
  Men har vi råd med det utan att det måste till nedskärningar?

  Andra städer erbjuder ju gratis parkering inne i stan det borde ju Umeå också kunna göra för att stödja centrum handeln.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.