Hälften av elräkningen består av skatt

Elpriserna skenar vilket leder till att vissa hushåll får elräkningar på flera tusentals kronor. Eftersom hälften av elräkning består av skatt tjänar staten pengar på det. Det är en absurd situation..

Vi moderater har i stället lagt förslag om att man ska slopa elskatten under januari och februari. Detta som en åtgärd i närtid.

2 kommentarer

  1. brorson

    Nu har socialdemokrater börjat beskyll fattiga sjukpensionärer för att ha spekulerat, och menar att de får skylla sig själva, om de blir vräkta för att de har betalat elräkningen först, för att elen inte ska stängas. Sossarna är som högern för hundra år sedan, det nya överklasspartiet, som straffar de fattiga för att de är fattiga. De menar att staten i stället borde premiera de mer välbeställda, som har haft möjlighet att investera i utrustning, som sänker elförbrukningen.

    Men faktum är att inte heller de blir lottlösa med Moderaternas geniala och administrativt enkla förslag att slopa elskatten under två månader- De förlorar alltså ingenting på sina gjorda investeringar. Det som gör sossarna så upprörda är fattiga med höga ekräkningar får en större sänkning än rika med låga elräkningar med M-förslaget. Det är ju inte så M brukar framställas i den socialdemokratiska valpropagandan. som i stället framställer S som partiet som värjar fattga, som har gjort dåliga val.

    Det pågår alltså just nu kraftigaa ommöbleringar på höger-vänsterskalan. där S har intagit platsen närmaas till höger om M. Samtidigt som avståndet mellan M och V, som också har tagit steg åt höger, har krýmpt .Vilket har fått den avsomnade avgrundsvänstern att vakna till liv igen. Med lika ensidig och överdriven proRyssland-retorik, som andras proNato-retorik. De svarta fåren har blivit helvita små lamm. Själv intar jag en mitten-position i Nato-frågan, så jag säger ja till fortsatt alliansfrihet och nej till Nato-medlemskap.

    Det är ju rena galenskapen att påstå att Sverige hotar Ryssland med krig, genom Sveriges ytterst blygsamma upprustning. Sveriges försvarsanslag år i dagsläget 1.5 % av BNP. USA kräver 2 % av de europeisk Nato-medlemmarna. Jag anser att alliansfrihet måste få kosta, och föreslår därför 2,25 under överskådlig tid, samt + 0,5 % (vilket ger tot 2,75 %) under de närmast kommande åren för att kompensera tappet i försvarsförmåga hittills under 2000-talet.

    Jag tycker det är helt oacceptabelt att svenska elkunder ska straffas med skyhöga elräkningar för de tyska vansinnigheterna att lägga ner den tyska kärnkraften och göra landet beroende av rysk naturgas. Därför säger jag nej till ett gemensamt elpris inom EU. Jag säger inte nej till svensk export av kärnkraftel. men först måste vi bygga ut kärnkraften och införa någon form av elprisreglering, som håller det svenska elpriset på en någotsånär stabil nivå.

    I just den frågan tycker jag att V har rätt, men finner det beklagligt att V fortsätter att säga nej till kärnkraften. Nej till kärnkraft är högerpolitik av ett väldigt ålderdomligt slag. V:s linje i elprisfrågan kan inte vara så mycket vänster, så att det avskräcker, eftersom det är i princip samma linje som Frankrikes.

  2. Lars Gidlöf

    Hej

    Varför ska bara kraftverksägarna få tjäna pengar, och inte staten? Vilka är det som förstört vattendrag, älvar etc med vattenkraftsutbyggnad?

    Varför inte sätta max tak för vinst på elproduktion?

    Nej, alltid vi skattebetalare som ska drabbas, n med att skatt går till elbidrag mm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.