Stötta Sveriges bönder!

En fungerande livsmedelsförsörjning är grundläggande för att samhället ska kunna fungera i såväl fredstid som i kris eller krig. Det är ett nationellt intresse att värna de svenska bönderna.

Det svenska jordbruket är utsatt för en extremt hård press. De akuta insatserna måste göras på nationell nivå. Med rusande el- och drivmedelspriser ökar utgifterna och många bönder riskerar att gå i konkurs. Om dom inte redan har tvingats stänga ner verksamheten. Skatterna på el- och drivmedel måste sänkas snarast, om vi vill att det svenska jordbruket ska finnas kvar.

Vi vet också att även innan nuvarande kris, så har antalet jordbruksföretag minskat. Såväl i Umeå kommun som i Västerbottens län som helhet.

Moderaterna och Centern presenterade för två veckor sedan ett nytt stödpaket riktat till lantbruket, i riksdagen. Det handlar som mest om 4,6 miljarder kronor i direkt stöd till drabbade lantbrukare. Med dagens EU-regler är åtminstone 2 miljarder genomförbara här och nu. Resterande summa skulle kunna bli verklighet om man får ett gruppundantag från EU.

Det behövs mer pengar nationellt för att säkra svensk matproduktion. Paketet inbegriper 3 miljarder kronor till kött- och äggproduktionen, 1 miljard till vetestöd, 500 miljoner till billigare diesel och 100 miljoner kronor till Norrlandsstödet. Moderaterna och Centerpartiet har med förslaget samlat en majoritet i riksdagen och har med sig både Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Återstår att se regeringens svar på detta.

Sedan måste Sverige skapa långsiktigt goda villkor för ett starkt jordbruk, överkomliga priser på bensin och diesel, och tillförlitlig el till ett rimligt pris.

Dagens låga självförsörjningsgrad är ett hot mot Sveriges beredskap och särskilt allvarlig i ett läge där vi har ett krig i Europa. Endast hälften av de livsmedel som konsumeras i Sverige produceras här. År 1990 var motsvarande siffra 75 procent.

Vi måste stärka Sveriges försörjningsberedskap. Vi måste lägga mer resurser på att säkra tillgången till saker som livsmedel och drivmedel. Idag saknas det ju beredskapslager, vilket är en skam för vårt land.

Kommunerna måste göra sitt också. Du som konsument likaså.

Öka andelen lokalproducerat som köps in.

Och hur säkerställer vi livsmedelsförsörjningen även ur krisberedskapssynvinkel? Kommunerna har en viktig roll att spela för samhällets krisberedskap – tillgången på mat är en nyckelfunktion. Moderaterna vill att Umeå kommun ska göra en behovsanalys och ta fram en plan för att, i kommunorganisationen och/eller i samverkan med andra, bygga upp beredskapslager för att kunna upprätthålla viktiga kommunala verksamheter i händelse av krig eller kris. Detta måste ju gälla även livsmedel för våra kommunala verksamheter. Vi kan göra detta i samarbete med andra kommuner, regionen, staten och även privata aktörer.

En kommentar

  1. Caanita

    Men hur säkerställs att de ökade livsmedelspriserna som vi konsumenter betalar verkligen når bönderna, och inte fastnar i mellanhänder?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.