Tryggheten för elever och personal måste säkerställas på Dragonskolan!

Lokalmedia har den senaste tiden rapporterat om avsikten att sätta upp kamerabevakning på Umeås största gymnasieskola – Dragonskolan.

Under de senaste tre åren har 68 polisanmälningar med Dragonskolan som brottsplats upprättats, varav 58 har resulterat i polisärenden. Polisens statistik påvisar att våldsrelaterade brott och övriga brott mot person är övervägande. Under hösten 2021 inträffade två storbråk på Dragonskolan efter att bl.a. utomstående tagit sig in i lokalerna. Båda händelserna har skett under skoltid.

Sedan dess har olika åtgärder vidtagits. Ökad närvaro av skolvärdar, förbättrad belysning, väktare anlitades för att patrullera skolan flera gånger per dag. Även Polisen ökade sin närvaro både i och utanför skolans område. Skolan är sedan i höstas låst, och endast personal och elever med passerkort ska kunna komma in i skolans lokaler.

Men skolledningen har framfört att man även vill ha kamerabevakning. På gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde fattades därför beslut om att ansöka om att införa kamerabevakning vid huvudentréerna på Dragonskolan, mot bakgrund av att elever och skolpersonal känner otrygghet på skolan efter att det förekommit incidenter och bråk på skolan.

Moderaterna står självklart bakom beslutet. Våra moderata företrädare i Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden skrev om detta i fredagens VK.

Det är samtidigt tragiskt att vi numera ska behöva ha patrullerande väktare, polis och kamerabevakning för att säkerställa tryggheten för elever och lärare på en gymnasieskola i Umeå. Men det behövs.

Självfallet ska elever och skolpersonal kunna känna trygghet på Umeås gymnasieskolor. Återupprätta tryggheten på Dragonskolan.

En kommentar

  1. Drutten

    Ja Sverige har verkligen tillåtits att förändras å det grövsta. Har barn på gymnasiet och högstadiet och tänker ibland att måtte det nu inte inträffa något galenskap på skolan idag. Sen kan jag tänka att det är förfärligt hur jag ibland känner och hur samhället har blivit senaste åren. För detta som vi nu ser i samhället har ju eskalerat senaste 7-8 åren. Det är skrämmande hur bara mitt tänkande förändrats senaste åren och jag är säkerligen inte ensam. Ja sätt upp kameror på skolor där det anses behövas och ute på gator och torg. Hederliga människor som har rent mjöl i påsen kan ju inte vara emot övervakningskameror , endast ljusskygga protesterar. Ja jag håller med om att det är bedrövligt det ska behövas på våra skolor idag men vi har ju nu en annan samhällsbild än för 10 år sen. Våra barn och skolpersonal ska kunna känna sig trygga i skolan allt annat är ett fullständigt misslyckande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.