Sverige behöver mer kärnkraft!

Om vi vinner valet kan vi snart lägga till Sverige på listan. Sverige behöver mer kärnkraft! För klimatet, för jobben, för enskildas ekonomi och för Sveriges säkerhets skull.

2 kommentarer

  1. brorson

    Jag tycker att Moderaterna ska säga NEJ till NY vindkraft, samt kräva att det tas fram en avvecklingsplan för befintlig vindkraft, som ska tas ur bruk senast när verken är utslitna, d.v.s. inte ersättas med ny vindkraft. Det behövs också en lag, som tvingar ägarna att avsätta pengar till rivning. Att vindkraft behöver kärnkraft som reglerkraft är en sanning, men det är ingen sanning att kärnkraften behöver vindkraften som reglerkraft. Till det duger den inte till, eftersom man inte kan lita på att det blåser, när tillskottet behövs. För övrigt kan samma teknik som för lagring av vindkraft-el även användas för lagring av kärnkraftel, men till en mycket lägre kostnad.

    Att Centerpartiet har börjat svänga om kärnkraften är bra, men samtidigt oroande, eftersom Annie Lööf pratar om att höja effekten på befintliga reaktorer i stället för att bygga nya. För det första kan en effekthöjning hos befintliga reaktorer bara ge ett marginellt tillskott av el. Effekten hos befintliga reaktorer har redan höjts och kan inte höjs hur mycket som helst, utan att allvarliga säkerhetsrisker uppstår, Eventuella effekthöjningar måste baseras på företagsekonomiska kalkyler. som grundas på att högsta möjliga säkerhet, och inte på på vad som är politiskt önskvärt eller nödvändigt. Det behövs jämförelsekalkyler, vad det kostar att producera lika mycket el i nybyggda reaktorer. Och detta är företagsekonomi och inte politik. Härmed har jag INTE sagt blankt nej till effekthöjningar’

    En fördel med nya reaktorer är att de kan byggas i den landsdel, där behovet av mer el, år störs,t framför allt Skåne, där också exportmöjligheterna är som bäst. Därigenom kan man optimera elproduktionen i ’Sydsverige .Närhet till avnämarna minskar behovet av överkapacitet för att kompensera överföringsförlusterna vid hög efterfrågan. En fördel med nya reaktorer är också att alla säkerhetskrav,. som är kända vid byggtiden kan uppfyllas redan under byggtiden, vartill avskrivningstiderna blir längre, vilket sänker elpriset, vilket har betydelse för den drifttid per år (nyttjandegraden) som behövs för att uppnå lönsamhet

    Det är djupt oroande att statsministern, som har varit finansminister och borde vara ekonom i botten, inte förstår basala företagsekonomiska resonemang. Och det gör ju inte heller Annie Lööf, vilket framgår av ovanstående, att hon ställer effekthöjningar mot nybyggnation. För att inte tala om Märta Stenevi, som försökte undervisa Ulf Kristersson om hur elmarknaden fungerar. Det är ju tvärtom han, som behöver undervisa henne. Men han kan ju börja med att undervisa Nooshi Dadgostar,, eftersom hon leder ett parti, som är i grunden teknikoptimistiskt.

    Jag har förut skrivit på denna blogg att V måste komma över Tjernobyl-traumat, om det så sker med Moderaternas hjälp. För det är ju inte kärnkraften i sig som är farlig, utan det ekonomiska systemet, när politiken sätts över tekniken och säkerhetskraven. Det var när man försökte höja effekten (politiskt önskvärt) som katastrofen i Tjenobyl inträffade. Nu har det också framkommit att KGB, som visste allt om alla,. hade försökt varna Kommunistpartiet för byggfusk i Tjernobyl, vilket ytterst berodde på politiska beslut om en kort byggtid.

    En kort byggtid är förvisso önskvärd, och blir än mer önskvärd, ju längre tiden går, innan vi får de politiska beslut, som behövs för att göra investerare intresserade av ny kärnkraft.- Men Tjernobyl- och även Fukushima- haveriet visar nödvändigheten av oberoende säkerhetsmyndigheter, som är helt fristående från alla ekonomiska och politiska intressen. Detta måste alla. som investerar i kärnkraft vara medvetna om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.