Umeå kommun går mot ännu ett ekonomiskt rekordresultat

Tidigare idag hade vi sammanträde med kommunstyrelsens näringslivs- och arbetssutskott. Ett av ärendena gällde den ekonomiska utveckligen januari-april, och av allt att döma går kommunen mot ännu ett år med rekordöverskott.

Under de senaste sex åren har Umeå kommun redovisat positiva resultat. Umeå kommun gick under 2021 plus 484 miljoner kr, vilket var All time high. Tittade man sedan på hela Umeå kommunkoncern (alltså inklusive de kommunala bolagen) så var resultatet plus 705 miljoner kr för år 2021.

Hur ser då läget ut för 2022?

Vi fick som sagt en genomgång vid sammanträdet, och resultatet per sista april är bättre än föregående år, både för UKF-koncernen och kommunen.

Årsprognosen är i samma nivå som resultatet 2021 – såväl för kommunen som de kommunala bolagen.

Umeå kommun har en prognos på +465 miljoner kr, och de kommunala bolagen en prognos på +220 miljoner kr.

Det starka resultatet och prognosen förklaras bland annat av en bättre prognos för skatteintäkterna och de generella statsbidragen, samt överskott i nämnderna.

Däremot så är ju osäkerheten i omvärlden naturligtivs stor, med internationell oro, skenande priser m.m. Detta var också något jag kommenterade när VK ringde efter sammanträdet.

Men hur som helst. Ekonomiska rekordresultat i Umeå år efter år. En till bredden fylld resultatutjämningsreserv som kan användas vid sämre ekonomiska tider. Och en för hög kommunalskatt. Umeåborna tvingas betala mer i skatt än vad som är rimligt.

 

 

 

En kommentar

  1. brorson

    Mogge pekar på att i Malmö har man fått ner brottsligheten genom samarbete mellan kommunen och polisen, men nämner inte att poliser från hela Sydsverige har lånats in till Malmö och att brottsligheten har flyttat ut till de kommuner i Skåne och övriga Sydsverige. som har avstått poliser till Malmö. Mogge har i intervju sagt att staten inte behöver göra mer, utan att det måste göras mer UTANFÖR det kriminalpolitiska området, nämligen skola, socialtjänst och fritidsverksamhet. Ska vi ha beväpnade lärare i våra skolor?

    Mogge sägar att det kommer en ny lag under sommaren, vilken ska tvinga kommunerna att satsa mer på det brottsförebyggande arbetet och pekar på stora överskott inom kommunerna, att pengar finns. Men kommer han då att ge kommunerna möjlighet att anställa egna poliser, att inrätta kommunala polistjänster? Kommer han att inrätta nya utbildningar för kommunanställda poliser, med starkt fokus på det brottsförebyggande arbetet? Nehej, ingenting av detta. Han vill inte förstå att tidiga polis-ingripanden, att en ung person grips och ”lagförs” redan efter sitt första brott, kan förhindra nya brott av samma person. Och alltså är en viktig del av det brottsförebyggande arbetet.

    Likaså att identifiera ”ungdom på glid”, unga personer som börjat hänga med de kriminella gängen, kanske efter att ha blivit bjudna på knark av äldre gängmedlemmar, men ännu inte har begått sina första brott .För dem kan det behövas insatser inom socialtjänsten, men det måste (även) ske på initiativ från poliser, som vet vad som händer utanför skolan, på elevernas väg till och från skolan. Ska områdesövervakning vara en ny arbetsuppgift för lärare? En bekant till mig, bosatt i Örebro, hade parkerat sin bil utanför Vivalla centrum. ’Genast kom två närpoliser rusande och frågade ”Vad gör du här? Är det din bil?” Det. den höga polisnärvaron i Vivalla. är kanske en förklaring till att skjutningarna i Örebro har flyttat från Vivalla till lekplatsen vid dagis i Varberga.

    Ett stort problem, som Mogge inte tycker att man måste göra någonting åt, är värvarna till de kriminella gängen, vilken bjuder 8-, 9- och 10-åringarna på knark. De borde sitta inlåsta. Därför behövs både fler och längre fängelsestraff och förvaring som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare. samt utvisning av utländska medborgare, som har begått brott i Sverige eller ö.h.t .saknar rätt att vistas i Sverige..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.