Med Moderaterna blir det en rivstart för ny kärnkraft!

Elpriserna är rekordhöga. Det behövs mer elproduktion i Sverige för att människor och företag ska få lägre elpriser. Moderaterna vill snabbt bygga ny kärnkraft i Sverige för att få ordning på elsystemet.

Vi lägger därför på nationell nivå fram ett förslag om ett snabbspår i tillståndsprocessen för nya kärnkraftverk som kan genomföras snarast vid ett regeringsskifte.

Socialdemokraternas nedstängning av kärnkraften de senaste 20 åren är den främsta orsaken till den elkris som Sverige befinner sig i. Det har lett till högre elpriser, ett mindre stabilt elsystem och ökade utsläpp. I södra Sverige slår elpriserna rekord varje dag. De stora skillnaderna i elpris mellan södra och norra Sverige beror på nedstängningen av Ringhals 1 och 2.

Månadskostnaden för ett bundet elavtal på ett år för en snittvilla i södra Sverige var i augusti 2019 ca 1100 kronor/månaden i både södra och norra Sverige. I augusti i år är priset ca 12 400 kronor i södra Sverige och 3500 kronor i norra Sverige.

Nu krävs det en helt ny politik för att vända utvecklingen. Moderaterna vill göra den största satsningen på ny kärnkraft sedan kärnkraften byggdes ut. Om vi ska kunna möjliggöra detta behöver tillståndsprocessen snabbas på. Därför föreslår vi ett snabbspår i tillståndsprocessen för kärnkraften.

Tillståndsprocessen tar nämligen för lång tid. Den som ska starta ett kärnkraftverk behöver ansöka om flera tillstånd. Det som tar mest tid är att få ett tillstånd enligt miljöbalken som sedan ska prövas i mark- och miljödomstolen. Sedan de nya reglerna om tillståndsprövning trädde i kraft år 2010 har ingen ansökt om att starta ett kärnkraftverk.

När kärnkraften byggdes på 70- och 80-talen tog det i normalfallet mellan 1,5 till två år att få tillstånd. Experter menar att det skulle ta betydligt längre tid idag att få tillstånd för ett nytt kärnkraftverk. Regeringen utreder ett snabbspår för havsbaserad vindkraft. Moderaterna prioriterar att få mer kärnkraft och därför vill vi se ett snabbspår för kärnkraften.

Staten ska tala med en röst i tillståndsprocessen. När en ansökan om tillstånd för ett nytt kärnkraftverk ska prövas i mark-och miljödomstolen får sex olika statliga myndigheter möjlighet att föra talan för att tillvarata miljöintressen och överklaga. Det innebär ofta att myndigheter – vid olika tidpunkter – kräver kompletteringar av en ansökan. Det här fördröjer processen. Moderaterna vill därför att staten ska tala med en röst i processen.

Snabbspår för kärnkraft i tillståndsprocessen. Vi föreslår också att domstolarna ska prioritera ansökningar om att bygga ny kärnkraft i Sverige- Moderaterna vill införa en ny särskild regel i miljöbalken som innebär att tillståndsärenden som rör ny kärnkraft ska behandlas skyndsamt. Det innebär att andra tillståndsärenden kan behöva stå tillbaka. Motsvarande regler finns för andra mål- och ärendetyper i bl.a. rättegångsbalken.

För att domstolarna snabbt ska kunna hantera tillståndsansökningar för nya kärnkraftverk har tidigare regering uppskattat att det krävs mer pengar till domstolarna. Vi kommer att ge domstolarna så mycket pengar som de begär för att klara bemanningen.

Moderaterna vill också ta bort ansökningsavgiften för nya kärnkraftsreaktorer. I dag behöver den som ansöker om att bygga en kärnkraftsreaktor betala 100 miljoner kronor till Strålsäkerhetsmyndigheten i avgift. För att sänka trösklarna att bygga ny kärnkraft vill vi ta bort den avgiften. Staten ska istället betala för de kostnader som Strålsäkerhetsmyndigheten har för att hantera ansökningar om ny kärnkraft.

Klimatet och svenskarnas plånböcker kan inte vänta! Sverige behöver mer kärnkraft!

3 kommentarer

  1. Lars Gidlöf

    Hur mkt tror du elpriserna skulle sjunka med säg 2 reaktorer till? Inget skulle jag säga för det är sån liten produktionsökning av el som de ger till Europa

  2. brorson

    Enligt Ebba Busch skulle de två nedstängda reaktorerna i Ringhals kunna startas upp inom två år. Varifrån hon har fått den uppgiften vet jag inte. Om hon har rätt borde båda reaktorerna vara i drift senast vid den här tiden 2024,Någon ny omfattande och tidskrävande miljöprövning torde inte behövas, eftersom reaktorerna redan finns. Det måste också undersökas om det är möjligt att starta upp Oskarshamn 2, eller om det är för sent. Vad har hänt med den under tiden sedan den stängdes? Den bör startas upp, om det kan ske efter kortare förberedelsetid än det tar att bygga en ny reaktor,

    Enligt nu gällande lag, som bör upphävas snarast möjligt, får det finnas totalt tio reaktorer och bara på de platser, där det nu finns reaktorer i drift, Om samtliga tre nämnda reaktorer startas upp, ryms alltså ytterligare än reaktor inom den lagens ramar. Den reaktorn anser jag bör byggas i Oskarshamn, där det finns gott om mark och det tidigare har funnits tre reaktorer i drift mot i dag en enda.

    Jag föreslår att staten (regeringen) beslutar plats för de 5 – 6 första nya reaktorerna och säljer tillstånden att bygga och driva dem på auktion. De företag, som får delta i auktionen ska uppfylla av staten fastställda krav på ägarförhållande, ekonomisk styrka och kompetens, Bland dem givetvis statliga Vattenfall, Det kommer alltså bli möjligt för flera olika företag att bygga och äga reaktorer inom samma kraftverksområde. Jag föreslår att de två fösta nya områdena, inom vilka tillstånd ska bjudas ut på auktion, blir Ravlundafältet vid den skånska ostkusten norr om Simrishamn, samt Studsvik vid Sörmlandskusten norr om Nyköping. När auktionerna sker, kommer alla miljöprövningar o dyl att vara klara.

    De första auktionerna bör hållas senast 1,5 år efter regeringsskiftet,. Så även om det blir en ny S-regering, vilket ställer krav på de blivande (nuvarande) oppositionspartierna att trycka på. Farmarnbar får inte fortsätta som energiminister Han har ljugit för mycket, så mot honom bör det riktas omedelbart misstroende, om inte sossarna själva byter ut honom Nof finns det mer lämpliga personer inom detta stora parti, om man går utanför Magdas kameraderi. Sossarna har haft nio månader på sig som enpartiregering, sedan de bvlev av med MP, men har inte åstadkommit ett enda dugg förutom att producera lögner och orealistiska förslag om etniska rensningar av stadsdelar med många invandrare…

    Om företag vill bygga reaktorer på andra platser, som de själva har valt, ska ansökningarna hanteras av en enda myndighet i stället för av sex olika.Dena myndighet kan ju låna in experter från de andra myndigheterna, såsom Naturvårdsverket. Denna myndighet bör fatta sitt beslut inom ett år.Men jag tycker att det är bra om staten styr upp var i landet det kommer att finnas reaktorer, bl.a.a för att miminera överföringsförlusterna och behovet av ledningsgator.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.