Vid årsskiftet blir det billigare att tanka bilen!

Nu sänker regeringen reduktionsplikten till sex procent för att främst värna barnfamiljer och människor på glesbygden. Detta innebär att dieseln beräknas bli 5,50 kronor billigare per liter redan nästa år.

Om Sverige skulle hålla fast vid de rödgröna partiernas föreslagna höjningar av reduktionsplikten hade 1 liter diesel kunnat kosta över 7 kronor mer jämfört med vårt förslag 2026. En full tank i en Volvo V70 skulle då bli uppemot 500 kronor dyrare. Det är inte rimligt.

Konjunkturinstitutet och Konkurrensverket har ett särskilt uppdrag att analysera drivmedelspriserna i Sverige. Nu blir det mycket viktigt att se till att den sänkta reduktionsplikten ger resultat i form av lägre priser för svenskarna. Lägre bränslepriser genererar lägre transportpriser som i sin tur gör att andra varor eller tjänster blir billigare, exempelvis matpriserna.

Utsläppen från biltrafiken måste fortsätta minska i snabb takt. Men reduktionsplikten är inte en effektiv åtgärd för att främja omställning – utan enbart destruktiv för hushållens ekonomi. Regeringens arbetete med elektrifiering av transporter fortsätter, inte minst med utbyggd laddinfrastruktur och säkrandet av elförsörjningen.

4 kommentarer

  1. Leif

    Stort grattis till er som har råd att ha bil

    Vi andra kämpar på med matpriserna som ni vägrar göra något åt.

    Mer åt dom som har råd!

  2. Hans

    Det bidde en tumme!! Bensinpriset kan möjligen påverkas marginellt, reduktionen blir bara 1,8% och huvuddelen av alla personbilar drivs av bensin. Ingen i drivmedelsbranschen tror på era 5,50 kronors prissänkning för dieseln, kanske 2,50!!

  3. Nisse

    5.5kr har du alltså lovat.

    Det finns inte en enda chans att priset 1 januari kommer vara 5.50kr lägre än 31 december.

    Inte.
    En.
    Chans.

    Men nu har du ju lovat, så var skickar vi fakturan för överskjutande belopp?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.