Umeå kommuns prognos för år 2023, inklusive de kommunala bolagen: ett plusresultat på en halv miljard kronor!

Vi går mot ännu ett år med starkt ekonomiskt resultat för Umeå kommun. För två veckor sedan så hade vi sammanträde med kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott. Vi fick då en information om det ekonomiska läget och prognosen för helåret 2023.

Kom just på att jag inte hade uppmärksammat detta tidigare.

Prognosen pekar på ett starkare ekonomiskt resultat än budgeterat.

För kommunen pekar det på ett plusresultat på 224 miljoner kr (jämfört med budgeterat resultat på plus 87 mnkr) och för de kommunala bolagen ett plusresultat på 279 miljoner kr.

Så totalt ett plus på över 500 miljoner kr för år 2023. 

Förvisso inte lika starkt prognosticerat resultat som årsbokslutet 2022, då överskottet landade på 1,2 miljard kronor.

Oavsett lågkonjunktur eller högkonjunktur – visst finns det utrymme att sänka den extremt höga kommunalskatten i Umeå!

En kommentar

  1. brorson

    Justitieministern verkar dela min åsikt (se min kommentar under förra inlägget) att en kriskommision mot skjutningarna skulle vara ett kafferep till nästan ingen nytta. Som jag också skrev i den kommentaren kan justitieministern inte göra så mycket, som man kan önska, p.g.a. det svenska förbudet mot ministerstyre. Men det, som han trots allt kan göra, är mycket nog för att uppta all hans tid. Därför gör han rätt, när han säger nej till kriskommission. Men att han säger nej till just det, får inte hindra honom att ta till sig bra förslag från oppositionen. De borde f.ö. vara fler, än de är. Även oppositionen borde ägna sin tid till att klura ut fler konstruktiva förslag, som ger effekt även på kort sikt.

    1. Samtidigt som skränvänstern rasar mot regeringens förslag till ungdomsfänelser, har den socialdemokratiska partitoppen valt att inte driva opposition i just den frågan, vilket partiets rättspolitiska talesperson Ardalan Shekarabi har motiverat med ”Det är innehållet som räknas, inte vad som står på skylten (Sis eller Krim), Och det har han ju rätt i. Jag tror dock att det skulle bli en bättre ordning om ansvaret för de Sis-hem, där de grovt kriminella ungdomarna sitter, flyttas över till Krim. Och att de icke-kriminella ungdomar, som tvångsvårdas där, placeras någon annan stans.

    2. Nu föreslår Magda att rekryteringen till de kriminella gängen ska motverkas genom att ungdomar ”punktmarkeras”, och föreslår personalförstärkningar till socialtjänsten. Idén om ”punktmarkering” är bra, och alltså något som regeringen bör ta till sig. Men med vissa förtydliganden eller ändringar.

    a) Vilka ungdomar ska punktmarkeras: rekryterarna, de som riskerar att rekryteras (hur avgöra vilda de är?), de som befinner sig på en viss plats, eller ett slumpmässigt urval?
    b) Punktmarkering bör vara ett alternativ, när det saknas laga grund för ett frihetsberövanden.
    c) Vilken personalkategori ska utföra punktmarkeringen? Måste det vara socionomer?
    d) Vilken myndighet ska vara huvudman för punktmarkeringen: socialtjänsten, polisen eller krim?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.