Ingemar Nyman (M) har gått bort

Massmedia rapporterade i början av veckan att det f.d. moderata kommunalrådet Ingemar Nyman har gått bort, i en ålder av 76 år. Själv nåddes jag av beskedet via lokala partivänner.

Ingemar Nyman var kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bjurholm mellan åren 1995-2017. I samband med den moderata förbundsstämman i Västerbotten år 2016 fick jag förmånen att dela ut Moderata Samlingspartiets förtjänsttecken i guld till Ingemar (bilden ovan).

Ingemar gick med i partiet år 1977 och började sin bana som ledamot i Fritidsnämnden. När Bjurholm blev en egen kommun 1983, så var han också en tid ordförande i fritidsnämnden, och därefter Personalnämnden,

År 1995 tillträdde Ingemar som kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bjurholm. Ett uppdrag han omvaldes till vid ett flertal tillfällen. Valresultaten pendlade under åren mellan 40 % och 33 %. Han var väldigt populär, och blev känd för sin förmåga att samarbeta och åstadkomma resultat.

Trots upprepade försök från moderater på länsnivå i partiet, så avböjde han vänligt men bestämt alla övertalningsförsök om att han skulle sitta med i länsförbundsstyrelsen och ta på sig andra uppdrag på länsnivå. Bjurholm var hans fokus från början till slut.

Ingemar Nyman har upprepade gånger uppmärksammats på det nationella planet, för de fantastiska valresultaten med Moderaterna i Bjurholm. Nyman och Bjurholm var länge det ”norrländska undantaget”, och tjänade som en inspiration och förebild för oss övriga. När man från nationellt håll lyfte moderata framgångar runt om i landet, så var det vanligt att prata om Lidingö och Danderyd i Stockholmsområdet, Vellinge i Skåne….. och Bjurholm i Västerbotten.

Ingemar var omvittnat lätt att samarbeta med. Även över block- och partigränser. Fokus på resultat, med ett gott humör. En annan viktig egenskap som Ingemar besatt, var att han var en god kamrat.

Som jag sa i mitt tal till honom på förbundsstämman i april 2016 på Umeå Folkets Hus, vid utdelningen av förtjänsttecknet:

”Ärlig, karaktärsfast, ordentlig och jag har aldrig hört honom tala illa om en annan partikollega, eller någon annan heller för den delen. Nog så viktigt. Ingemar är helt enkelt en god människa.”

Våra tankar går till hans nära och kära. Han lämnar ett stort tomrum efter sig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.