Moderatledda regeringen skyndar på dubbla straff för grova brott

I våras fattade den moderatledda regeringen beslut om att utreda straffskärpningar för brott som möjliggör skjutningar och sprängningar. Det handlar om tolv straffskärpningar, framför allt dubbla straff för grova vapenbrott och grov otillåten hantering av explosiva varor.

Frågan har beretts i snabbspår för ett planerat ikraftträdande 1 april 2024. Mot bakgrund av den senaste våldsvågen tidigareläggs ikraftträdandet till januari 2024.

Syftet med straffskärpningarna är att ytterligare markera allvaret i brott som möjliggör skjutningar och sprängningar och som typiskt sett begås inom kriminella nätverk. Straffskärpningarna omfattar de allvarligare formerna av vapenbrott, brott mot tillståndsplikten för explosiva varor, vapensmuggling och smuggling av explosiva varor.

Tolv brott där straffen skärps:

  1. Grovt vapenbrott – dubbla straff. Straffskalan skärps från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.
  2. Grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor – dubbla straff. Straffskalan skärps från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.
  3. Grov vapensmuggling – dubbla straff. Straffskalan skärps från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.
  4. Grov smuggling av explosiv vara – dubbla straff. Straffskalan skärps från fängelse i 2–5 år till fängelse i 4–7 år.
  5. Synnerligen grovt vapenbrott – kraftigt skärpta straff. Straffskalan skärps från fängelse i 4–7 år till fängelse i 6–10 år.
  6. Synnerligen grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor – kraftigt skärpta straff. Straffskalan skärps från fängelse i 4–7 år till fängelse i 6–10 år.
  7. Synnerligen grov vapensmuggling – kraftigt skärpta straff. Straffskalan skärps från fängelse i 4–7 år till fängelse i 6–10 år.
  8. Synnerligen grov smuggling av explosiv vara – kraftigt skärpta straff. Straffskalan skärps från fängelse i 4–7 år till fängelse i 6–10 år.
  9. Vapenbrott – skärpt maximistraff. Maximistraffet skärps från fängelse i 3 år till fängelse i 5 år.
  10. Brott mot tillståndsplikten för explosiva varor – skärpt maximistraff. Maximistraffet skärps från fängelse i 3 år till fängelse i 5 år.
  11. Vapensmuggling – skärpt maximistraff. Maximistraffet skärps från fängelse i 3 år till fängelse i 5 år.
  12. Smuggling av explosiv vara – skärpt maximistraff. Maximistraffet skärps från fängelse i 3 år till fängelse i 5 år.

5 kommentarer

  1. brorson

    Det behövs, men tar för lång tid. Obs, att när vi talar om tidigareläggning av straffskärpningar, handlar det om tidpunkten för brottet, inte när brottslingen har gripits lagförts och börjar avtjäna sitt straff. Straffen för brott, som begås under återstoden av 2023, kommer i många fall börja avtjänas en bra bit in på 2024. Och under tiden kan samma brottsling ha hunnit begå flera nya brott.

    Lösningen kan vara tillfälliga lagar, som träder i kraft inom ett par veckor och gäller ett år framåt. Om inte riksdagen strax innan tiden löpt ut, att lagen ska gälla under ytterligare år eller ersättas av en permanent lag, upphör den tillfälliga lagen att gälla. Detta kan vara ett sätt att snabbt få integritetskänsliga åtgärder på plats.

    Läste just att 7000 miliyätrt förstärker polisen i Frankrike, sedan en lärare skjutits.. Relaterat till folkmängden motsvarar det 1090 militärer , som omedelbart bör förstärka polisen i Sverige. De skAa naturligtvis inte storma bostadsområden, där man tror att papperslösa eller kriminella uppehåller sig, eller gå till angrepp mot folksamlingar.Gripa efterlysta samt stävja upplopp är polisens uppgift. Men utöver de uppgifter, som regeringen föreslagit,. föreslår jag völjande ytterligare uppgifter:
    1) Upprätta vägspärrar på tillfartsvägarna för att hindra huliganer från andra städer eller länder
    att ansluta sig.
    Genomsöka stoppade fordon efter vapen m.m.-
    2) Bilda ring kring platsen för ett befarat upplopp. I.o.f.s. tycker jag att all skriftbränning ska vara förbjuden, men sker det med tillstånd, ska personer, som vill komma in, tillfrågas om syftet: Visa sympati för arrangemanget eller hindra detta att genomföras?
    3) Bevaka polisfordon, så att de inte saboteras.
    4) Omhänderta och bevaka personer,. som polisen har gripit under upploppet.

    Jag vidhåller mitt tidigare förslag att straffbarhetsåldern ska sänkas till 10 år, som också ska vara lägsta ålder för ungdomsfängelser. Sådana finns ju redan, men kallas något annat och utan någon nedre åldersgräns. En polischef föreslår nu att rymningar från de ungdomsfängelser, som redan finns men kallas något annat, skamotverkas genom att de unga fångarna bär fotboja.

    Mitt motförslag är att vuxna fångar, som bedöms icke vara våldsamma eller rymningsbenägna placeras med fotboja på äppna anstalter och att befintliga anstalter med effektivt rymningsskydd (helst mur) konverteras till ungdomsfängelser, Det kan inte vara seciellt svårt att göra om nedlagda skolor eller vanliga hyreshus till öppna anstalter.

  2. Stefan

    Märklig prioritering när det är bevisat att inte ens dödsstraff fungerar. Sjunker kriminaliteten för att man inför hårdare straff? Nej, givetvis inte. Visst – de man låser in är ju borta en längre tid, men nyrekryteringen bland de kriminella lär inte minska. Snarare tvärtom. Högerpolitik i ett nötskal – fortsätt öka klassklyftorna och straffa de som drabbas…

    • Christer

      Stefan…hur tänker du att de som drabbas är de som straffas, när de kriminella låses in?
      Är inte det ett av skälen till att just låsa in de kriminella, att hindra dem från att begå brott som drabbar oskyldiga?
      Du kan absolut ha en poäng i att straff, även hårdare straff, inte fullt ut fungerar avskräckande, men det hindrar ju ändå elementen från att finnas bland oss på gatorna och råna dig eller mig. Eller sälja narkotika till dina barn. Eller utpressa hederliga företagare genom beskyddarverksamhet.
      Vad är alternativet? Låta dem slippa straff och återgå till samhället? Känns som en strategi som vänsterpolitiken har pådyvlat oss under en lång period, och vi kan väl vara överens om att det inte fungerat speciellt bra, eller hur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.