Den rekordhöga nivån av våld och hot på Umeås skolor blir ett ärende för fullmäktige

Med anledning av VK:s reportage de senaste dagarna kring rekordhög nivå av hot och våld i Umeås skolor, så lämnade Moderaterna via kommunfullmäktigeledamot Elmer Eriksson igår in nedanstående interpellation. Den kommer att besvaras på fullmäktgie den 29/1.

 

Interpellation till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S)

Det behövs åtgärder för att stoppa utvecklingen av hot och våld i Umeås skolor

Lokalmedia rapporterar om att hot och våld har nått en rekordhög nivå på Umeås skolor. 483 anmälningar om hot och våld rapporterades in under 2022. Mellan januari och augusti förra året hade det rapporterats in 345 incidenter. Både statistiken från 2022 och den prognostiserade statistiken för 2023 visar en fördubbling av anmälningar av hot och våld sedan 2018.

Västerbottens-kuriren har i en granskning lyft några av de allvarligaste incidenterna som har skett på Umeås kommuns skolor mellan 2015 och 2022. En lärare blev exempelvis huggen i låret av en dartpil vid ett akut hembesök. Vid en annan händelse ska en elev ha jagat sina klasskamrater med kofot, kniv och hammare. När en lärare försöker stoppa eleven får den motta två knytnävsslag i ansiktet.

En undersökning som Lärarnas Riksförbund presenterade år 2022 visade att en av fyra lärare i grundskolan utsatts för våld eller hot om våld under de senaste tolv månaderna. Undersökningen visade också att våldet eller hoten oftast kom från elever. I en intervju med VK menar en sakkunnig från Arbetsmiljöverket att antalet sjukskrivningar hos lärare och annan skolpersonal är hög och den bransch där man har störst risk att råka ut för arbetsorsakade besvär.

Utvecklingen är skrämmande. Skolan ska självklart vara en trygg plats för elever, lärare och annan personal. Den som arbetar inom skolans verksamhet ska inte behöva vara rädd för att bli utsatt för hot eller våld.

För ett år sedan lyfte Moderaterna den här frågan i en interpellation till kommunfullmäktige. Beskedet från för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S) var bland annat att hot och våld aldrig ska accepteras och att åtgärder vidtas. I interpellationssvaret menade Brydsten (S) att “en ökning av händelser ska hellre ses som ett resultat av fungerande rutiner och underlag för att vidta åtgärder i stället för ett bristfälligt arbetsmiljöarbete.” Moderaterna anser att frågan är så pass viktig och allvarlig att den behöver diskuteras igen. Givetvis är det viktigt att alla incidenter rapporteras in, men det förändrar inte grundproblemet – att hot och våld ökar mot skolpersonal. Det behöver göras mer för att säkerställa en bra arbetsmiljön för skolans personal.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor till för- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten (S):

  1. Hur ser den slutgiltiga statistiken ut för år 2023 när det gäller incidenter kopplade till hot och våld?
  2. Har det gjorts några åtgärder det senaste året för att försöka stoppa den här utvecklingen?
  3. Anser du att det behöver göras ytterligare åtgärder för att säkerställa tryggheten på Umeå kommuns skolor?
  4. Hur många av dessa incidenter har polisanmälts?Om inte alla polisanmäls – hur stor andel av hoten och våldshandlingarna polisanmäls?

 

Umeå 2024-01-03

Elmer Eriksson (M)

En kommentar

  1. brorson

    Detta förvånar efter alla försäkringar att Umeå p.g.a. bättre förebyggande arbete inte alls har samma problem som jämförbara städer, Skulle vara mycket intressant att veta:
    1) Ålder på elever som utövar våld mot a) andra elever, och b) vuxna i skollan,
    2) Kön, nationalitet och etnicitet hos ovanstående. Obs. att jag frågar eftersom jag inte vet svaren.

    Jag vill härmed upprepa tidigare förslag från mig:
    1) Att straffbarhetsåldern sänks från femton till tio år, som därmed blir lägsta ålder för fängelse, därmed inte sagt att fängelse ska vara en vanlig påföljd för så unga personer.
    2) Att tvångsomhändertagande av hela familjen (eller en vuxen + barn/en) ska vara ett alternativ till tvångsomhändertagande av barn enligt LVU. Barn ska inte skiljas från båda sina föräldrar om ingen eller bara den ena av föräldrarna utgör en fara för barnet, om ”annat förhållande” utgör en fara för barnets hälsa och utveckling. Familjen ska flyttas till annan ort.
    3) Att förvaring införs som en extra påföljd efter avtjänat fängelsestraff för särskilt farliga återfallsförbrytare, som kan befaras begå nya brott av allvarligt slag.

    Jag vill dessutom komplettera med följande nya förslag:
    1) Att förvaring (rekvisit och tid) även för unga förbrytare (under 18 år) utreds. Obs. efter avtjänat fängelsestraff även för dem.
    2) Att övergång från ungdomsfängelse till vanligt fängelse för dem som dömts till ett längre fängelsestraff ska ske senast fyra dagar efter fyllda 18 år. Den som har dömts till högst sex månader ska avtjäna hela strafftiden i samma fängelse,
    3) Att de Sis-hem för barn och ungdomar, som är mest lämpliga härför ska snarast ska tömmas på klienter, som inte har placerats där som påföljd för brott och därefter – med befintlig personal – snarast överföras till Kriminalvården och göras om till ungdomsfängelser, Vilka Sis-hem som är mest lämpliga ska bedömas både utifrån byggnadernas utformning och personalens utbildning och erfarenhet.
    4) Endast personer, som kan antas betala sina böter med egna hederligt förvärvade pengar, ska dömas till böter. annars fängelse även för lindriga brott.
    5) För att detta inte ska leda till behov av fler fängelseplatser införs möjlighet för den, som har dömts till fängelse i tre – sex månader, att få straffet omvandlat tilll böter om a) det är låg risk att vederb. kommer att begå nya brott, och b) det står klart att vederb. kan och det är sannolikt att vederb. kommer att betala böterna med egna hederligt förvärvade pengar.

    .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.