Regeringen tar initiativ till nationell studie om förekomsten av antisemitism på skolorna runt om i Sverige

Läste i ett pressmeddelande att regeringen nu gett Skolverket i uppdrag genomföra en nationell studie om antisemitism i skolväsendet för att identifiera vilka problem och behov som finns.

Mycket bra! Antisemitism är tyvärr ett växande problem i samhället som bland annat påverkar barn och unga och hotar judar runt om i Sverige. Antisemitismen finns som bekant även här i Umeå.

I regleringsbrevet för 2024 ger regeringen Skolverket i uppdrag ”att genomföra en nationell studie om antisemitism i syfte att undersöka barns, elevers och personals upplevelser av nutida antisemitiska uttryck, incidenter och attityder i skolväsendet. I uppdraget ingår även att Skolverket ska beskriva hur skolväsendet arbetar för att motverka antisemitism. Skolverket ska dessutom lämna exempel på insatser som bidrar eller har bidragit till att motverka antisemitism i skolväsendet. Uppdraget ska delredovisas senast den 2 december 2024 och en slutredovisning ska lämnas senast den 1 december 2025.”

Arbetet mot antisemitism ska prioriteras. Det här uppdraget är en av flera åtgärder som den moderatledda regeringen nu vidtar för att motverka antisemitism i alla delar av samhället.

En kommentar

  1. Jörgen K

    En majoritet tycker att makthavare brister i sin förståelse av antisemitismens karaktär och omfattning i Sverige. Två av tre uppfattar att insatserna mot antisemitism från svenska makthavare är begränsade eller obefintliga.

    Tidigare studier (t ex Forum för Levande Historias rapport från 2021) har visat att det finns en överrepresentation av antisemitism i vissa grupper såsom hos personer med muslimskt religionstillhörighet och / eller födda utanför Sverige/ Europa. Det kan benämnas och hanteras utan att generalisera på ett skadligt sätt. Vi har också sett många prov på att antisemitismen är en del även av det svenska kulturarvet – alltifrån mainstream antisemitism på sociala medier till NMR:s, Mp och V:s deltagande i demonstrationer till stöd för Hamas. Det är viktigt att vi inte vi blir gisslantagna i ett politiskt narrativ där vi blir ett slagträ mot andra minoriteter. Oavsett var hatet kommer ifrån. Antisemitism bör inte vara en politiserad fråga.

    I en kris hamnar många samhällsproblem i blixtbelysning och bristande hantering blir väldigt tydlig. När nuvarande åtgärdsprogram mot antisemitism löper ut under 2024 önskar vi att en ny och självstående strategi tar vid som tar sikte på antisemitismens specifika särdrag och uttryckssätt, oavsett i vilken miljö eller sammanhang dessa uttrycks.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.