Internationella frågor med bl.a. EU-minister Jessika Roswall

Internationella dagen 2024 på SKR i Stockholm gick av stapeln i onsdags. Riktigt bra program, med besök av bl.a. EU-minister Jessika Roswall (M). Med ett stundande EU-val, så var det högaktuella frågor.

Mer än hälften av kommuner och regioners verksamhet har direkt eller indirekt påverkats av beslut på EU-nivå. Det gör det förövrigt extra viktigt att kommuner/regioner agerar och får sina röster hörda så tidigt som möjligt i EU:s olika beslutsprocesser. För att bedriva sånt påverkansarbete är det viktigt att finnas på plats i Bryssel, där mycket av arbetet sker. Europeiska regionkommittén är den enda officiella ingången för kommuner/regioner i EU-samarbetet. SKR:s tidigare ordförande Anders Knape (M), Delegationsordförande och ledamot i Regionkommittén, och Yoomi Renström (S),

Med rätt personer, rätt strategi och rätt stöd kan man åstadkomma viktiga resultat. Vidare intressanta pass om Ukraina och värdet av och möjligheter till partnerskap mellan ukrainska och svenska kommuner. SALAR International arbetar aktivt att stödja detta, liksom ICLD som har bildat ett nytt nätverk för kommunala partnerskap i Europa, ”Democratic resilience”, där Ukraina är ett av samarbetsländerna.

Dagen efter ägnades för egen del åt demokratifrågor. I beredningen där jag är ordförande sedan valkongressen 2023, demokratiberedningen, hade vi på ärendelistan minoritetsfrågor, översyn av valsedelssystemet, välfärdsbrottslighet, konstitutionell beredskap och stärkt skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.