Finlands Europaminister vill se fast förbindelse mellan Vasa och Umeå färdig till 2040!

Pressmeddelande 240726:

Finlands Europaminister vill se fast förbindelse mellan Vasa och Umeå till 2040 – beskedet välkomnas av kommunalrådet Anders Ågren (M)

 

Den finska regeringen – som består av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna – beslutade under förra året att utreda förutsättningarna för en fast förbindelse över Kvarken, mellan Vasa-Umeå. Den utredningen pågår. Finlands nya Europaminister Joakim Strand (SFP) går nu ut och lovar en fast förbindelse mellan Vasa och Umeå till 2040.

Uppgifterna är publicerade i finska medier denna vecka. Europa- och ägarstyrningsminister Joakim Strand intervjuas i tidningen Maaseudun Tulevaisuus, liksom i Svenska Yle.

Strand har under många år i egenskapen av riksdagsledamot för Österbotten och stadsfullmäktiges ordförande i Vasa drivit Kvarkenfrågorna, men lovar nu i sin nya roll som minister att fortsätta driva på. Strand lovar enligt tidningsuppgifterna att det kommer att finnas en fast förbindelse mellan Finland och Sverige över Kvarken år 2040. Till Yle konstaterar han också att intresset för en fast förbindelse har vuxit under senare år såväl utanför landet som hos den finska försvarsmakten.

Beskeden från Finland välkomnas i Umeå och Västerbotten. Det moderata kommunalrådet Anders Ågren, Umeå, gör tummen upp:

– Detta är fantastiska nyheter! Regeringen i Finland har verkligen förstått betydelsen av de öst-västliga förbindelserna. Det här är riktigt goda nyheter för Umeå, Västerbotten, Vasa, Österbotten och vårt Kvarkensamarbete. Vi följer ju utredningen om en fast förbindelse med stort intresse, men att Finlands Europaminister så tydligt uttalar sig om behovet av en fast förbindelse och dessutom pekar ut år 2040 är ju lysande. Minister Joakim Strand är sedan lång tid en mycket uppskattad vän till Sverige och Umeå, och hans personliga engagemang för dessa strategiska frågor är av stor betydelse. Jag och många med mig hoppas nu att den svenska regeringen kan gå den finska regeringen till mötes i dessa frågor. Finland visar återigen vägen för Sverige, i säger kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.

 

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Bra, men gör ’ försvarsavtalet’ med 🇺🇸 det möjligt överföra kostnaderna på US?
    Torde vara ett strategiskt uppmarschområde för krig mot Ryssland.
    Vilka infrastruktur kostnader hamnar på de svenska
    Högbeskattade medborgarna i övrigt- vore bra med ren konsumentupplysning därvidlag.
    I min vänkrets diskuteras ibland sådana frågor, nån är moderat, nån annan sosse av hävd , så ett par som påstår sig vara sd och så nån som är vilse.
    Men ingen vet – eller som en länspolitket sa, apropå avtalet ’ så illa kan det väl inte vara ’.
    Ett klargörande vore bra, så kan jag upplysa mina vänner.

  2. brorson

    Det finns redan en fast förbindelse mellan Umeå och Vasa. Någon fast förbindelse har däremot aldrig funnits mellan Öland och Gotland, varför en sådan förbindelse (av ungefär samma längd som Umeå – Vasa) borde prioriteras framför Ume-politikernas storhetsvansinnes-fantasier. Har inte M lovat sänkta skatter? Jaså, bara i Umeå. Andra ska betala? Ett annat mer angeläget projekt är Grisslehamn – Ekerö, som ligger på Åland. Och sedan kan ju Finland bygga broar mellan ökarna mellan Åland och det finska fastlandet. Putin förväntas inte ha några invändningar. Vilket han däremot torde ha mot en fast förbindelse mellan Helsingfors och Tallin. Visserligen finns ju redan en fast förbindelse mellan de städerna. Men den går ju – till skillnad mot den befintliga fasta förbindelsen mellanUmeå och Vasa – genom Ryssland. Märkligt för resten att M – med sina vanligtvis orealistiska drömmar om batteriflyg – inte förordar en sådan elflyglinje mellan centrala Umeå och centrala Vasa. Avståndet är trots allt inte längre än att det skulle räcka med en laddning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.