Den största satsningen på forskning någonsin i Sverige!

Den moderatledda regeringen kommer att göra den största satsningen på forskning någonsin i Sverige. Det innebär att den totala mängd som spenderas på forskning kommer uppgå till 40 miljarder kr vid forsknings- och innovationspropositionens slut år 2028.

I budgetpropositionen för 2025 föreslår regeringen att de statliga anslagen för forskning och innovation ska öka med 1,5 miljarder kronor 2025. För 2026, 2027 och 2028 beräknas satsningarna uppgå till 2,5 miljarder kronor, 4 miljarder kronor respektive 6,5 miljarder kronor. Tillskotten föreslås vara permanenta.

Regeringen kommer i den kommande forsknings- och innovationspropositionen att öka anslagen till forskning och innovation kraftfullt. Cirka 25 procent av den totala ökningen går direkt till lärosätena – merparten av den övriga ökningen går i nationell konkurrens via forskningsfinansiärerna.

Detta är mycket positivt och viktigt för Sverige som nation. Det är också viktigt för landets lärosäten, däribland i Umeå. Inriktningen av medelstillskotten är mot forskningsinfrastruktur, excellent forskning samt forskning och innovation inom banbrytande teknik.

Det är mycket positivt att regeringen ökar medlen till basanslagen (anslagen till forskning och utbildning på forskarnivå till universitet och högskolor). Basanslagen är bland annat viktiga för att bygga goda forskningsmiljöer och attraktiva karriärvägar.

Det är för tidigt att säga hur medlen kommer fördelas på enskilda lärosäten. Regeringen återkommer till fördelningsprinciperna i den kommande propositionen längre fram i höst.

Forskning och innovation av hög kvalitet krävs för att skapa tillväxt och stärka Sveriges konkurrenskraft. Regeringen levererar även på detta område!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.