Öka takten på bostadsbyggandet!

Det råder bostadsbrist i Umeå. Det är ett hot mot Umeås tillväxt. Ett tydligt mål för kommunen är att bostadsbyggandet ska öka till 2000 nya bostäder per år. Under 2021 byggdes endast 611 bostäder. 2020 blev bara 412 bostäder färdigställda. Sammanfattningsvis långt under målet.

Det skulle behövas en tredubbling av takten på nyproduktion av bostäder för att nå kommunens mål. Vi behöver fler småhus, fler bostadsrätter och fler hyreslägenheter i hela kommunen.

Här måste de privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget AB Bostaden hjälpas åt. Kommunen har sedan tidigare börjat inrikta processen på kortare tid för markreservation. Flexiblare och mer generella detaljplaner med optimal volym och användning är också en viktig förutsättning.

Fler områden måste öppnas upp för nybyggnation av bostäder, samtidigt som takten på kompletteringsbyggande ökar. Nyligen lyckades vi i byggnadsnämnden få bifall till ett initiativ om att inleda planarbete för Röbäcksliden och Tegelbruksberget. Detta för att tillskapa fler bostäder.

Under det senaste decenniet har småhusens andel av den totala produktionen legat på låga 17 procent i vår kommun. Föregående år var andelen 11 procent småhus. Umeå måste bli bättre på att erbjuda attraktivt boende i småhus runt om i vår kommun. Vi moderater lade förra året ett förslag i fullmäktige om att uppdra till kommunstyrelsen att skyndsamt möjliggöra en högre takt på byggande av fler småhus. Detta röstades tyvärr ned, men behovet kvarstår.

Småhusen är en viktig, och ibland förbisedd, förutsättning för kommunens utveckling. Många undersökningar visar att det är just i småhus som en majoritet av befolkningen helst vill bo. I en Sifo-mätning från 2019 så angav exempelvis 75 procent av svenskarna att de ville bo i villa, radhus eller kedjehus. Det behövs mer av allt – både småhus, bostadsrätter och hyresrätter. Men den låga produktionen av småhus sticker ut i sammanhanget. Kommunen behöver en långsiktig planering där det alltid finns en ”bank” med byggklar mark. Blandat boende i olika områden är eftersträvansvärt.

Vi anser att det kommunala bostadsbolaget har en central roll att spela när det gäller nyproduktion av hyresrätter. AB Bostaden har idag en dominerande andel – omkring 45 procent – av hyresrättsbeståndet i Umeå. Vi vill att AB Bostaden tillåts agera affärsmässigt och hela tiden se över sitt bestånd avseende nödvändiga avyttringar för att säkerställa behovet av investeringar i form av nyproduktion, förtätningar, renoveringar och ombyggnationer. Nödvändiga avyttringar ger dessutom en bra balans för hela fastighetsbranschen i Umeå. Avyttringen bör vara mer omfattande är den som genomfördes 2017. Det minskar samtidigt Bostadens dominerande roll på marknaden och släpper in fler förvaltande aktörer.

Vi ska fortsätta förtäta och bygga centralt. Men trots den täta stadens fördelar är den svår att förverkliga p.g.a. otidsenliga regler. De normer och krav som nu finns gör det svårt att bygga den typen av miljöer som många efterfrågar. Därför måste hämmande regler och strandskydd ifrågasättas. Moderaterna i Umeå vill ta bort lokala ”kvadratmeterregler” som styr storleken på friyta mm och ersätta dem med kvalitetskrav. Höga och låga hus ska kunna samsas och skapa variation. Både ålder och stilar ska tillåtas att variera.

Sävar, Holmsund/Obbola och Hörnefors ska fortsätta att växa. Umeås kommundelar erbjuder en attraktiv livsmiljö och utgör ett viktigt fortsatt område för utveckling. AB Bostaden ska i alla lägen beakta möjligheten till nyproduktion och bygga lägenheter utanför de centrala stadsdelarna. Det kan handla om kommundelscentra, men även i byar med omland som exempelvis Tavelsjö, Sörmjöle, Bullmark, Botsmark, Yttersjö, Hissjö, m.fl. Detta efter ett moderat förslag som vann bifall i fullmäktige år 2021.

Rösta på Moderaterna i valet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.