Nej till förslaget att höja Umeås hemtjänstavgifter!

På kommunfullmäktige i augusti kommer det beslutas om ett förslag att höja hemtjänstavgiften. Det nya förslaget till avgift är en kraftig höjning jämfört med tidigare. Den som idag har 15 timmar hemtjänst i månaden får en ökningen på över 280%, från 515 kr till 2000 kr i månaden. Enligt förslaget till beslut ska avgifterna höjas i två etapper och vara fullt genomförd 1 januari 2026.

Vi moderater säger nej till den här höjningen. Även om höjningen genomförs i två etapper är det en för stor höjning av hemtjänstavgiften. Umeåborna betalar redan idag en betydligt högre skatt än jämförbara kommuner. Då ska vi inte dessutom ha höga avgifter utöver en hög skatt. Avgiftshöjningen kommer att leda till att fler personer tackar nej till hemtjänst och att färre kommer att få den hjälp som de behöver. Konsekvensen av avgiftshöjningen kommer att vara att levnadsstandarden för äldre i Umeå sjunker.

6 kommentarer

  1. Basic Rules

    Kommunens verksamheter kräver och kräver alltid mer pengar som om det är lösningen till allt.
    Det liknar mer och mer USAs krigsmakt som också alltid kräver och får mer pengar, men vad används de till ? Man har fått en krigsmakt som är kvar i andra världskrigets tankegångar…Pengar är inte lösningen, det krävs genomgående analyser och planer/genomförande – vilken är vår roll, vad ska prioriteras.
    För det krävs ledare med mod, uthållighet och operativ förmåga. Inte som tex Trump bara slänga ut slogans om bättre tider. Hur det ska gå till, på den frågan ges inget svar.
    Inga pengatillskot i kommunen således – utifrån detta får förändring ske.

  2. fd hemtjänstarbetare

    Resonemanget är så tydligt. Eftersom vi har problem med att locka mer arbetare till hemtjänst så måste vi chockhöja priserna så att de lata brukarna säger upp hemtjänsten. Vi kan ju inte hjälpa alla, eller hur? Var det inte så man sa i valrörelsen?

    Att ingen vill jobba i hemtjänsten är väl inte så konstigt då folket bakom skrivborden ska detaljstyra allt och ta bort allt som gör jobbet roligt att gå till. Det leder till stress och förtvivlan hos personal som ser dig om efter ett jobb där man inte behöver gråta sig till sömns varje natt. Det är dags att flytta söderut, det finns fortfarande kommuner som försöker hjälpa äldre och handikappade.

  3. brorson

    Magdalena säger att ”alla i Sverige ska ska kunna lita på sjukvården, lita på att det finns skyddsnät vid arbetslöshet och en pension att leva på.” När regeringen gör detta möjligt. höjer ”tjuvkommunen” hemtjänsttaxan, så att de, som har hemtjänst, inte får mer över. F.d. kommunalrådet Lennart Holmlund, S, som bor mitt i Umeå, klagade för ett par veckor sedan på att han bor i en ”tjuvkommun”.

    I en tidigare diskussion på denna blogg skrev jag att M och andra borgerliga partier inte bör säga kategoriskt nej till arbetstidsförkortning. Jag skrev dock inte att partierna bör säga kategoriskt ja. De bör i stället kräva att anhängarna (bl. a.) S-ledningen bör presentera ett praktiskt och ekonomiskt genomförbart förslag, om de vill uppfatta kravet som seriöst menat. Det torde vara ekonomiskt genomförbart, om de arbetstimmar som går förlorade för de redan anställda, tas över av arbetslösa, varigenom samhällets kostnader för arbetslösheten minskar i motsvarande mån.

    Tvärtemot de partier, som lyssnar på Svenskt näringsliv, anser jag dock att det behövs en lagstadgad normalarbetstid, som definierar hur många timmar heltid är. bl. a. för att bedöma behovet av försörjningsstöd från kommunen, vilket krav som kan ställas på den enskilde bidragssökande om egenförsörjning. Efter den senaste lagstadgade arbetstidsfökortningen, var LO motståndare till krav på ytterligare arbetstidsförkortning, då LO menade att ex-vis ännu längre semester skulle kräva 13 månadslöner per år för att en låginkomsttagare skulle ha någon nytta av ännu mer ledighet. LO förespråkade i stället utökad ledighet under arbetstid för särskilda syften (t. ex. vård av eget barn, vilken direkt eller indirekt skulle bekostas av arbetsgivaren. Så har det blivit, vilket lätt glöms bort i debatten.

    För något år sedan hade jag en diskussion med socialnämndens ordförande o Umeå Andreas Lundgren, S, på dennes blogg, där han bestämt hävdade att ny arbetskraft måste importeras för att klara äldreomsorgen, även med nuvarande arbetstid. Jag blir arg av hans mycket grova fördomar om oss äldre. Jag är själv 80 + och har fortfarande inget behov av kommunal hemtjänst. Jag har dock av kommunen nekats bidrag, som jag har rätt till, till hjälpmedel som jag behöver för att klara mig själv under ytterligare flera år, med den märkliga motiveringen att jag kan gå utan rullator. Men det hjälpmedlet har jag bekostat själv. Med rut-avdrag, som enligt S bara utnyttjas av miljonärer.- Tack, Moderaterna, för att det bidraget finns.

    Ministrarna Kristersson och Malmer – Stenergard, båda M, skrev för ett par dagar sedan en mycket klok debattartikel, där de hävdar att det inte behövs ökad arbetskraftinvandring för att klara äldreomsorgen. De skrev bl. a. att även invandrare blir äldre, varför ökad invandring för att klara äldreomsorgen skulle ge en potentiell ökning av landets invånarantal till 38 miljoner till år 2050 (om jag minns årtalet rätt). De skrev också att Sverige, till skillnad mot en del andra utvecklade länder) faktiskt har en pågående folkmängsökning.

    När dessutom världen anses överbefolkad, måste alla länder ställa in sig på att klara en befolkningsminskning.

  4. brorson

    Priset på arbetskraft (lönerna) bestäms som allting annat ytterst av utbud och efterfrågan, må vara att denna effekt dämpas något av facklig sammanhållning. Därför retar det mig att socialdemokratiska makthavare utan verklighetskontakt med de verksamheter, som de bestämmer över, utövar lönenedpressning och svagare facklig sammanhållning inom speciellt låglönebranscherna. Detta genom att kräva ökad import att lågutbildad, billig utländsk arbetskraft utan fackliga traditioner från sina hemländer. Andreas Lundgren argumenterar som ett eko av vissa borgerliga politiker för femtio år sedan, under Palmes tid. Att de inte skäms, när de påstår att S fortfarande är ett arbetarparti. Den rollen håller ju på att tas över av M och SD. som därför anklagas för rasism av finvänstern.

    Frågan om arbetstiden hänger ihop med att lönen för en heltidstjänst inte bör vara mindre än att den räcker till försörjning av en vuxen och minst ett barn. Många invandrarfamiljer har fler barn än så och behöver utfyllnad (för skillnaden mellan lönen efter skatt och den av regeringen bestämda socialnormen) från socialtjänsten, d.v.s. skattebetalarna. Eller från äldre, som har kommunal hemtjänst. Eller inte får sina handikapphjälpmedel. Vill minnas att Anderas Lundgren, S, har uppmanat kommunanställda att inte anmäla ”invandrare”, som vistas illegalt i landet. Vem betalar deras uppehälle?

    Under sjuksköterskestrejken var ett huvudargument för arbetstidsförkorning, att man ska orka med ända till pensionen, vilket betyder att fullt friska personer mitt i livet, med utflugna barn, ska ha lika kort arbetstid, som dem som är i slutet av livet. Ja. detta är också en fråga om arbetstiden. Samma arbetstidsförkortning för alla, oavsett ålder och uthållighet? Enligy Ekonomifakta är den öppna arbetslösheten, varmed räknas alla som har mindre än en (!) timme sysselsättning per vecka, nu 9,4 %. Den dolda arabetslösheten, som är svår att uppskatta just eftersom den är dold, torde vara minst lika stor. Enligt Kristersson och Malmer-Stergard saknar drygt var tredje utlandsfödd person, som är lagligt bosatt i Sverige. arbete.

    Andra debattörer förstår inte skillnaden mellan sjuklighet, som kräver personlig omvårdnad, och ålderssvaghet, inkl en del lindriga funktionshinder, som gör att man inte längre klarar ett lönearbete. men kan sköta sig själv och sitt hushåll. Och kanske behöver sporadisk ”fixarhjälp” några gånger per år, som man beställer själv när det behövs, och allts inte schemalagd hemtjänst. Samma debattörer kan inte heller skilja mellan kostnaderna för pensionssystemet, som ökar med fler levnadsår efter uppnådd pensionsålder, och kostnaderna för personlig vård och omsorg, som inte ökar på samma sätt. Den ökade medellivslängden beror på att de åldersrelaterade sjukdomarna, som till slut leder till döden, debuterar senare i livet hos genomsnittspersonen.

    Detta betyder att vi har ett växande åldersspann från det att man inte längre klarar ett lönearbete (men kanske en hobby) till dess att man inte längre klarar sig själv. Vi som redan har pension, klara oss nog, men det finns anledning att hysa farhågor för att det under arbetslivet intjänade pensionskapitalet inte kommer att räcka till för dagens unga och medelålders. Detta verkar Moderaterna ha förstått, men tydligen inte dagens socialdemokratiska makthavare, som alltmer börjar likna gamla tiders brukspatroner, som föredrog utländsk, billig arbetskraft framför svensk, fackligt organiserad och något dyrare arbetskraft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.