Valet avgörs i valrörelsen och på valdagen

Igår kom SCB:s uppmärksammade opinionsundersökning. Små rörelser över blockgränsen, alla Allianspartier över fyraprocentsspärren och moderaterna minskade något till ca 25 procent. Skillnaderna mellan S och M är dock något mindre än vad det var vid samma tidpunkt inför förra valet. Det som däremot skiljer är att SD är betydligt större denna gång.

Men som ett brev på posten kan vi nu läsa ett antal politiska bedömare, liksom en och annan ledarsida, nästan rakt av dömer ut Alliansens möjligheter att vinna regeringsmakten en gång till. Trots att de borde ha lärt sig något av tidigare valrörelser. Så sent som i maj 2010 ledde de rödgröna i SCB, men Alliansen vann ändå valet.

Mycket kan hända! Det beror på att väljarna är rörliga och ca 50% bestämmer sig under valrörelsen, en tredjedel under sista veckan och cirka en av tio på valdagen. Det är med andra ord i valrörelsen och på valdagen som valet avgörs – inte i en opinionsundersökning tio månader före valet.

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Men hur räknar du? 50 % bestämmer sig under valrörelsen + 33 % sista veckan och 10 % på valdagen, det blir 93 %. Är det då bara 7 % som har bestämt sig tidigare, t ex redan nu? Det känns inte trovärdigt.

    200 000 umebor 2050 och dubblad befolkningsökning fr o m nu, och än större ifall + 1 000 fortsätter framöver, är också att använda matematik, statistik och siffror fel.

    Se min blogg nu, http://blogg.vk.se/umeas-basta/, också om felbedömningar i trafik och P-platser kring kv Nanna med den mest bilalstrande aktivitetsanläggningen som en kommun bygger, ett jättebad på över 11 000 kvm.

    Inse att siffror måste man vara varsam med, de blir hårda fakta när verkligheten ramlar på, de är inte som bokstäver och ord där man kan slingra sig runt och ha olika tolkningar.

    Detta är i all välmening, du var den som drog igång för ny simhall, då på Nolia, i din motion 2004, och sedan med 50:a där. Men hamnade i en S-karusell där nu badsubventionerade P-platser i ”P-adhus” blev viktigare för S-styrda kommunala bolag (inkl badbolag) än att skapa bra, säkert och ekonomiskt för bad/simning.

    Men om du tror på att 50 % + 33 % + 10 % bestämmer sig sent (och för kommunval kan det ligga en del i det)

    betyder det att ett avbrytande av Nannabadplanerna nu, kommer umeborna att gilla när de i valrörelsen får veta vad du i stället vill ha på kv Nanna och var en ny simhall kan placeras, liksom innehåll och ekonomi, och gilla så mycket att du vinner i kommunalvalet (för så ogillat är dessa Nannabadplaner och än mer när nu trafiken blir allt värre).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.