Förebygg och motverka korruption!

Den här insändaren fick jag publicerad i Folkbladet tidigare i veckan. Hade bara missat att lägga upp den på bloggen, så här kommer den:

Viktigt att förebygga och motverka korruption

Alla organisationer måste kontinuerligt arbeta för att motverka och förebygga förekomsten av korruption och oegentligheter. Detta gäller naturligtvis även Umeå kommun.

Statskontoret – en myndighet som ger utredningsstöd till regering och departement – publicerade år 2012 en kartläggning om korruption i kommuner och landsting. Utredningen lyfte fram att det måste finnas tydliga riktlinjer som varje medarbetare ska känna till om vad som gäller kring mutor och jäv. Sverige anses dock i internationella mätningar vara ett av världens mest korruptionsbefriade länder, vilket naturligtvis är positivt.

Umeå kommun saknar sedan tidigare egna fastställda regler och riktlinjer kring mutor och bestickning. Trots kritik från kommunrevisionen i Umeå, bl.a. i en revisionsrapport från 2011 om att det saknades en kommunövergripande policy. Fullmäktige har dock tagit beslut om att inrätta en s.k. ”visslarfunktion”, där medarbetare anonymt ska kunna påtala oegentligeter som förekommer inom den kommunala verksamheten. Trots kritik från revisionen om att Umeå kommun saknar ett enhetligt regelverk för detta så har inget skett på två år. Inte heller har den s.k. ”visslarfunktionen” kommit till stånd. Därför vill jag lyfta den här frågan till kommunfullmäktige.

Vi kan aldrig acceptera att det förekommer korruption, varken inom privat eller inom offentlig sektor. Det gäller att systematiskt förebygga och motverka sådana företeelser.

Anders Ågren
Kommunalråd, M
Umeå
 

Etiketter: , , , , ,

En kommentar

  1. Lars

    Sverige (och Skandinavien) är onekligen bra i en internationell jämförelse. Men, det finns många exempel på övertramp avseende jäv på gränsen till korruption. På regeringsnivå ser man att flera statssekreterare inom försvarsdepartementet numera arbetar inom JAS-gruppen eller annan försvarsindustri. Dvs, de har speciell kunskap (ja, egentligen unik) om läget kring budgetering och beslutsprocesser. För några miljoner i ett par årslöner kan de som vill leverera utrustning få miljard-kontrakt. I kommunerna i Norra Sverige har vi kommunala chefer som dessutom har konsultföretag vid sidan om. De sitter både på beställarsidan och leverantörssidan samtidigt – men snyggt nog lämnar de beslutsrummet när beslut skall tas till deras eller deras kunders fördel. Är detta etiskt korrekt ? Sen har vi seniora offentliga chefer, tjänstemän och politiker som dessutom äger konsultbolag (ibland drivs dessa av barn eller hustrun) då de insett möjligt jäv. Det är svårt att avgöra vad som är biverksamhet eller huvudverksamhet. Men, de kan iallafall påverka processer som kan skicka 10-tals miljoner av offentliga pengar i en viss, av dem fixad, riktning. Det värsta är kanske att många av dessa anser att de gör rätt och att de är inte på något sätt korrupta. Listan är ganska lång om man börjar titta. Vill du se en preliminär lista med namn som bör utredas Anders ? Det är en sak att prata generellt, men en annan att titta på detaljer. Det är bara att maila mig, men det innebär också att båten ruckas !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.