Låt oss anta utmaningen från Sundsvall

Sundsvall har kört igång en kampanj för att marknadsföra sig som Norrlands huvudstad. Tidigare har man också lagt beslag på titeln i sig genom att registrera den som sin egen. Då skrattade jag mest åt tilltaget – det faller ju som på sin egen orimlighet. Men jag tror faktiskt vi ska tackla det på motsatt vis.

Låt oss anta utmaningen! För en utmaning är precis vad det är.

Konkurrens mellan länder, regioner och städer är jättebra. Därför ska vi välkomna att Sundsvall nu höjer ribban, tänker till och ger järnet. Det stimulerar oss att prestera bättre.

I det här fallet tvingar det oss i Umeå till att skärpa till oss. Vår unika ställning i norr är inte given för alltid. Även vi kan bli omkörda. När Sundsvall sticker ut hakan ska vi därför ta tillfället i akt och prestera bättre på område efter område. Det är hög tid för en nystart i Umeå.

Vi behöver krafttag och beslut kring bl.a. planeringsfrågorna, infrastrukturfrågorna, skatten, företagsklimatet, jobben.

Låt oss lyfta den kastade handsken.

3 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Bra att utmana Sundsvall! T ex med bättre bad. Sundsvall bygger sitt äventyrsbad ihop med nuvarande simhall (25:a) där även en ute-50:a finns. Det finns sol- och badytor och integrerar med en sporthall.
    Omsatt till Umeå är det att göra samma vid nuvarande simhall, vilket var ett alternativ i Badutredningen. Sundsvallsbadet ligger inte heller mitt i stan utan ungefär som på Gammlia.
    Men bättre är att anta First Camps ”utmaning” om äventyrsbad på Nydala, och lägga 50:an vid IKSU Sportcenter. Då blir Umeå bättre än Sundsvall i bad- och simutveckling. Och både äventyrsbad och 50:a kan läggas ut på entreprenad och stimulera företagandet. Badplaceringen på Nanna gör Umeå sämre än Sundsvall. Nanna kan få Kulturhus och Umeå blir bättre än Sundsvall också här. Sedan står ”Staden mellan broarna” öppen för en riktig nystart utan bad- och kulturhuslägeskaruseller.

  2. Manne 60

    Alltså huvud stad inte huvudstad utan med tyngden på huvudet, med kunskap, kultur (och konst), kommunikation. Det var dom 3-K:na. Uppfanns av proffesorn Åke E Andersson på sin tid i Umeå.
    Om vi väljer den varianten så har inte Sundsvall lika mycket att komma med.

  3. Anders Folke

    Efter besök ”söderut” återvänder jag med flyg till Umeå. Tar flygbusssen in till stán och konstaterar något överaskad hur skräpigt och förfulat mycket har blivit i Umeå utan att jag lagt märke till det tidigare.
    Fasader, om jag lyfter blicken, har blandats i färg och utseende så man undrar- har allt fått bli som…….? Utan någon helhetssyn?
    Gå-gatan är en enda blandning av cyklar, gamla fula stånd som står nästan hur som helst, korvgubbar i varje hörn och fula smutsiga skräpkorgar hittar man om man letar där de står på en lutande betongklumpar.
    Folk cyklar rakt genom stán så här gäller dé at se upp.
    Ja så påminner jag mej att när jag passerade Ålidhem med flygbussen så ville jag bara hålla för ögonen.
    Ålidhem är visst på väg att rustas upp.
    Men stán!?
    Bryt möjligheten till cykelstråk genom stán, gör något naturskönt som skapar en oas i mitt för Apberget.
    Flytta torghandeln ner till kajplats.
    Rusta upp fasader som Åhlenshuset m.fl.
    Hindra nybyggnationer med svart glasfasader. Dé är förlegat!
    Låt gamla fasader och nya formas så att de ger oss upplevelser av byggnadskonst utförd av snickare, murare och plåtslagare.
    Ta bort all trafik från Storgatan och bygg in Strandgatan så att området från Rådhuset sträcket sig rakt ut till älven. Låt alltså Strandgatan gå i kulvert under en ny Rådhuspark.
    Eller varför inte bygga ett inglasat Allhus över hela Rådhusparken med vinterträdgård, bokkafé och annat med utsikt över Ume-älven 20 meter ner.
    Låt oss utmana alla norrlands städer med att först hinna ikapp och sedan ha en stad som utmanar, håller ifrån, är vacker och ren.
    En stad med egen profil som visar på ett helhetstänkande.
    Å Du….!!!!!!???????????
    Vad är det med Umeås gallerior?
    Trånga, tråkiga och med svajjande golv.
    Nej åk till närmaste norrlandsstad så finns bättre förebilder där ljus och väl tilltagna ytor skapar trevliga och öppna handelscentra.
    Nog om detta!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.