Bra besked från regeringen om Ansvarskommittén

Idag har regeringen meddelat hur man ser på Ansvarskommitténs slutsatser om bildandet av storregioner.

Det är välkomna besked! Man är redo att permanenta de försök som pågår i Skåne och Västra Götaland, samtidigt som man inte har tänkt hindra övriga intresserade runt om i landet att gå samma väg.

Däremot ger man ett mycket viktigt besked, som skiljer sig från vad Ansvarskommittén tidigare föreslagit: REGIONERNA SKA VÄXA FRAM UNDERIFRÅN, och inte kommenderas fram av staten. Man har alltså precis samma synpunkter som moderate partisekreteraren Per Schlingmann förespråkade i en egen debattartikel nyligen. Bra att ALLA allianspartier är överens om detta!

Vi i Västerbotten kommer alltså aldrig mot vår vilja slås ihop i någon storregion/storlandsting utan att vi själva vill det. Annars har vi ju, när vi varit på olika remissrundor, blivit hotade med att ’om ni inte bestämmer er innan valet 2010 om hur kartan ska se ut, så kommer staten tvinga in er i en region 2014.’ Det kommer nu aldrig att bli verklighet. Tack för det!

Vi kan nu under lugna och ordnade former fortsätta diskussionen bl.a. om hur statens olika myndigheter ska organiseras, liksom ansvaret för sjukvården, regional utveckling etc – men utan att ha statens piska hängande över oss. En annan intressant fråga är om det verligen behövs tre beskattningsnivåer, eller om det räcker med två.

Hur som helst. Vi har redan kommit en bit på vägen i länet genom att vara överens om bildandet av ett KSO – Kommunalt samverkansorgan – från och med 2008.

En kommentar

  1. Manne 60

    2007-07-11 22:12
    Landstinget sysslar väl med kulturfrågor, turism och kommunikationer förutom sjukvård.

    Länsstyrelsen håller i regionens kontakt med regeringen och EU och om sådant som har med regional utveckling att göra samt övergripande miljömål.

    Vilka av dessa områden skulle vinna på en samordnad större överblick?

    Sjukvården, nä den skall bli lokal och kommunal genom kommunalt samarbete över kommungränserna. Den allt mer ansträngda åldersprofilen skulle väl inte heller må dåligt av att vi blev fler som hjälps åt.

    Kulturen och konsten kanske skulle vinna på att få gemensamt större budget men kan givetvis organiseras via lokala styrelser.

    Trafik och kommunikation typ Länstrafiken och turismen (besöksnäringar), ja inte skulle den väl förlora på att samordningen mellan länen blev enklare och att vi skulle få gemensam syn på infrastrukturella problem och större resurser för att hålla ihop hela norrland i ett trafiksystem för tåg, flyg och bussar etc.

    Att se hela norrland med vårt gemensamma problem att synas i EU, är ju idag Länsstyrelsernas ansvar. Och där har jag svårt att se vilka vinster vi skulle göra på att vara konkurrenter i stället för att vara tillsammans. Vi är ju trots allt inte så många här uppe.

    Det talar för en total omorganisation där vi får en övergripande organisation för kultur, konst, kommunikation, turism och EU-frågor mm, och kontakten med regeringen för att genomföra olika regionala miljömål och framtida utvecklingsstrategier.

    Ett övergripande, ?Norrlänsting?, som är en kombination av Länsstyrelsen och Landstinget med ansvar för skog och natur, infrastruktur, regional utveckling och turism samt vara samordnare för regeringens målsättningar och EU och dess möjligheter.

    Kommunerna tar hand om vården och håller i vår omsorg om de äldre och den kommunala närservicen (hemtjänsten) med sociala aspekter.

    Staten står för utbildning och en nationell standard för olika stadier inom skolvärlden, men också rättsväsendet och hantering med straff och frihetsstraff och försvaret.

    En ska bort eller båda (Landstinget och Länsstyrelsen) och ersättas med en ny organisation. Det innebär stora omflyttningar och omorganisationer med stora möjligheter till rationaliseringar och moderniseringar av gamla tröga, institutionella strukturer som idag inte håller måttet i en allt globalare värld.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.