Lys upp Umeå i höstmörkret!

Igårkväll promenerade jag utmed Rådhusesplanaden efter att ha varit på ICA och handlat. Mörkt och blåsigt, vilket förvisso väl speglar årstiden. Men något som snabbt hamnade i blickfånget var hur vackert det gamla rådhuset – Rex – var upplyst längst bort i synfältet. Blått ljus som lyste upp taket på byggnaden. Mycket vackert! Det gav en helt annan bild av esplananden än om det bara hade varit mörkt där, längst bort, på andra sidan torget.

Höstljusfestivalen, som genomförts tidigare år, blev inte av denna gång. Men det borde inte hindra enskilda fastighetsägare från att ljussätta och lysa upp sina egna byggnader runt om i centrala Umeå. Kommunen ska enligt uppgift också dra sitt strå till stacken, även i år.

Vi vet hur populärt det blev bland våra invånare när Höstljus genomfördes första året. Umebor fyllde gator, torg och park och flanerade runt för att se staden i ett annat sken. Vi var många som förbluffades över hur man med ganska enkla medel kunde lyfta stan ur höstmörkret.

Låt oss se en fortsättning! Även om det inte sker inom ramen för en särskild ’festival’ just detta år är det ju inget som hindrar enskilda initiativ från de privata fastighetsägare som finns i staden.

Med lite ljus kan man göra mycket! Och det kan rätt utformat bidra till en vackrare, trivsammare och tryggare utemiljö.

Lys upp Umeå i höstmörkret!

3 kommentarer

  1. Sailorn

    Jag brukar läsa politikernas bloggar här på VK och Ni alla skriver,kritiserar oftast motståndarna, både lokal politiskt och rikspolitiska frågor, men häpnas nu att du inte skrivit ett ord om Schenström affären? Är det inte bekvämt eller hittar du inga politiska poänger för egen del i detta ämne?

  2. Mattias Andersson

    Veckan har gått och Reinfeldt har förlorat sin statssekreterare och då väljer du att blogga om att Rex har blå belysning av sitt tak. Jag hade personligen väntat mig lite mer än så. Varför fega? Ge Umeå alliansens och Umeå moderaternas syn på det inträffade. Bjud inte Holmlund på det här. Nog för att han behöver lätta mål men ge inte bort dom gratis.

  3. Krister Larsson

    Jag önskar faktiskt ingen blogg om Schenström. Känns som att andra har skrivit om detta. Vad finns och säga? Är säker på att även Ågren anser att hon handlat felaktigt.

    Angående ljusen i staden så måste jag säga att första året av festivalen var skitbra. Andra året, när konstnärerna satte tänderna i det hela, blev värdelös. Håll finkulturen borta från ljusen så blir det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.