Äntligen börjar det lossna

En rad viktiga projekt är på gång i Umeå. Efter mycket prat och otaliga utredningar känns det som att vi äntligen är på väg och faktiskt också kommer kunna lyckas genomföra något.

Staden mellan broarna har det skrivits om i dagens tidningar. Ja, gårdagens beslut blev precis som jag hoppades på. Politisk enighet. Mer realistiska och genomförbara tankar denna gång, och som jag är övertygad om också kommer kunna få stöd av UMEBORNA. Det är ju för umebornas bästa vi jobbar, det får inte glömmas bort.

Andra projekt som börjat rulla på: Bostadsområdet Öbackastrand (som förhoppningsvis börjar byggas i vår), Ön är under samrådsskede, Konstnärligt Campus närmar sig ett förverkligande. Bred enighet nåddes också kring den framtida inriktningen på kvarteren Mimer-Nanna. Ja, listan kan göras lång. Botniabanan står förhoppningsvis färdig i augusti 2010.

På punkt efter punkt lyckas de politiska partierna i Umeå nu samla sig till beslut. Det tycker jag bådar gott. Det finns en tid för utredande. Men det måste också följas av en tid då ansvariga vågar fatta beslut. Nu är vi en bit på väg. Det har börjat lossna. Ett antal skönhetsfläckar återstår, så klart. Det gäller exempelvis handelsfrågorna, det gäller den höga kommunalskatten.

Jag har i en debattartikel i VK nyligen pekat ut behovet av att vi – olika aktörer som politiska partier, näringsliv, universiteten, föreningsliv – samlas kring en ny tillväxtvision för Umeåregionen, liksom en konkret aktionsplan för fortsatt utveckling och tillväxt. Alltfler verkar dela den uppfattningen.

Tillsammans finns det mycket vi kan uträtta. Och jo, visst finns det personer som alltid kommer att lägga armarna i kors och säga NEJ. Men låt oss möta dom med en öppen och konstruktiv debatt, där vi tydligt förklarar behovet av fortsatt utveckling.

3 kommentarer

  1. Tomten

    Tomtebo saknar infrastruktur och med kommunens planering så är det också kommunen som måste ansvara för detta.

    Jag bor ”centralt” dvs längst bort på Tomtebo – och har här längre till affären (Ålidhem) än det är i någon annan punkt inom Umeå tätort.

    Dessutom är skolorna horribelt underdimensionerade och fem år försenade. När den nu byggs, kraftigt försenad, så täcker den behoven precis det året den står färdig och om 2-3 år är den återigen 40% för liten. Men någon ytterligare skolplanering har kommunen överhuvudtaget inte gjort alls. Ångest är vad ni verkar ha!

    Sporthallen är sju år försenad.

    Att göra detaljplaner och vidlyftiga skisser och presentationer – det gillar dom, politikerna och tjänstemännen.
    Men att komma till skott och göra avslut det är desto svårare. Därför har jag obefintligt förtroende för kommunens nya vidlyftiga planer gällande staden mellan broarna och ön. Klarar man inte Tomtebo, så klarar man givetvis inte av dessa projekt heller.

  2. Emma

    Det är inte utan anledning som jag är skeptisk till denna plötsliga optimism runt projektet ”Staden mellan broarna” och diverse annat. Det där tror jag på när sista spiken är islagen och allt står på plats…

  3. Roger Karlsson

    Själv tror jag att det är ett stort misstag att satsa pengar på detta projekt. Parkeringsbristen i Umeås ”centrum” är ju redan påtaglig. Att ta bort ett hundratal parkeringar kommer faktiskt inte, tro det eller ej, att lösa detta problem.

    Visst, Umeå behöver fler bostäder, det är en växande stad, men varför just där? Varför kan man inte bygga längs älven mellan Öbacka och Strömpilen? Somliga områden på Grisbacka/Umedalen är ju helt oanvända; Haga, om man vill ha det mer centralt.

    Nej, detta förslag kommer aldrig att stödjas för min del. Kalla mig gnällig och trångsynt, men dessa parkeringar behövs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.