Moderata omprövningar m.m.

Omprövningar
Idag presenterade Filippa Reinfeldt och Per Schlingmann planerna för den arbetsgrupp som Filippa R själv kommer leda när det gäller att förnya den moderata sjukvårdspolitiken. Jag tycker att det i stora drag är en rätt väg att gå. Vårt partis politik har ibland – i alla fall i debatten – fokuserat väl mycket på själva ägarfrågorna. Svensk sjukvård håller världsklass, men det finns uppenbara problem med tillgänglighet till vården och arbetsmiljön för personalen. Här finns mycket att förbättra.

Det behövs bättre rehabilitering
Sedan Alliansen vann valet har vi drivit en politik för att få fler i arbete och det senaste året har utanförskapet minskat med 11 procent. Tyvärr är det fortfarande många som arbetar mindre än de skulle vilja, till största delen långtidssjukskrivna eller människor med sjuk- och aktivitetsersättning.

Vi vet att många av dessa människor både kan och vill jobba, och det är viktigt att ta tillvara den arbetsvilja och förmåga som de faktiskt har. Därför är det bra att regeringen nu satsar ca 3,4 miljarder på bla. en utvecklad företagshälsovård och inrättandet av en rehabiliteringsgaranti för åren 2008-2010. Vi måste göra det lättare för långtidssjukskrivna att ta ett första steg åter in på arbetsmarknaden. Ju längre man är sjukskriven, desto större är risken att man aldrig kommer tillbaka i arbetslivet.

3 kommentarer

  1. skrattar gott

    Oj då, om rehabilitering är så viktigt, varför tog ni då bort arbetsgivarnas ansvar för rehabiliteringen?

    Varför skär ni 30% på arbetsmiljöverket när Sverige redan idag satsar för lite på detta?

    Skrattretande att läsa sånt här. Men om tre år är alliansen ett minne blott.

  2. funktionshindrad i stan

    Det talas mycket om rehabilitering och sänkta nivåer i socialförsäkringarna är en av satsningen i moderaterna tjusiga jobbpolitik. Men jag undrar och ni moderater över huvudtaget vet att det existerar människor med kroniska sjudomar? Där rehabilitering ej är möjligt, och det hopp man kan ha om en återgång till arbetet ställs till forsknin, att de ska hitta ett bot. Ett välfärdsland är ett land där man tar hand om gamla och sjuka, och jag anser att Sverige faktiskt har råd att ta hand om dem som faktiskt inte kan jobba. Att ha en politik där den enda ståndpunkten som framhålls är att alla kan arbeta, gör mig rädd och det är även totalt orealistisk och det får mig att undra om du och Reinfeldt har träffat människor med kroniska sjukdomar, där arbete är helt otänkbart. Säg i så fall till mig så kan jag introducera Er för några. Jag vill även tillägga att bygga ersättningsnivåer på att komma åt de som fuskar, (fast det är ju bara en täckmantel för att ni ka kunna föra er politik som egentligen grundar sig på att människor har olika värden, är verkligen konstigt om det nu är så många som är sjukskrivna som ni tycker egentligen kan arbeta så är det väl fel på sjukskrivningskriterierna och det är väl där man kan börja göra något. Inte sänka ersättningen så att människor inte kan leva på sjukersättningen.

  3. Fredrik Viberg

    Det man inte hör nåt om är under vilka förutsättningar & villkor. Jag antar att det är gratis för arbetsgivarna som vanligt i M:s politik. Trots att partiet annars är emot ”statliga” jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.