200 000, opinionen m.m.

Ola Nordebo hade en välskriven ledare i lördags om målet för Umeå med 200.000 invånare. Bilden blir olika beroende på om man antar optimistens eller pessimistens utgångspunkt. Men oavsett, så finns det en viktig slutsats. En ny målsättning, med högre siffror (som i detta fall från målet 150 000 invånare till 200 000 invånare i Umeå) spelar ingen roll överhuvudtaget om man inte samtidigt är beredd att förändra saker och ting i kommunen.

Jag gick ju ut med förslaget om att höja målet, men var samtidigt väldigt tydlig med att det kräver att politiken i Umeå också läggs om på ett antal områden. Det handlar om allt från företagsklimat, sänkning av kommunalskatten, handelsfrågor, översiktlig planering m.m. Så jag tillhör enligt Nordebos definition optimisterna, men inser självklart att det kräver handling och förändring på en rad punkter. Så med utgångspunkt i pessimisternas analys av problemområden (vilket jag i många punkter delar) kan man finna de lösninga och vägar som krävs för att just kunna öka befolkningstillväxten och klara målet om 200 000 invånare senast år 2050.

Helgens opinionsundersökning var ingen uppmuntrande läsning. Men det manar samtidigt till mobilisering av alla Allianspartier och deras aktiva. Ekonomin går strålande i Sverige, sysselsättningsökningen slår rekord och idag får vi också siffror på att ohälsotalen fortsätter sjunka. Nu gäller det att återta initiativet i den politiska debatten.

3 kommentarer

  1. Less Stensson

    det går så bra för sverige och svenskarna, så skulle i varje fall jag om jag var moderat, vara ruskigt oroade över vilka fel ”vi” måste ha gjort. Ni måste ju trampa folk på tårna någonstans och det skall bli intressant och se om ni har tillräckligt med insikt att märka det, personligen tror jag inte det, med näsan uppe i vädret ser man inte folket nedanför och dess problem, så risken att ni löser eran kris är ungefär lika stor som att vitryssland spöar sverige i en kvartsfinal i hockey.

  2. Larsa

    Låt mig gissa att Less Stensson inte röstade på något alliansparti i valet?

    Det är ganska självklart att opinionen sviker alliansen eftersom de är de enda som för tillfället berättar vad de vill göra. Sossarna säger nej till alla ”obekväma” beslut men om tex jobbavdraget, som är populärt bland löntagarna, håller de väldigt tyst, även om de är emot när deras budget läggs. Smart taktik, men det kommer inte att hålla till 2010. Snart vill befolkningen ha svar på vad de egentligen vill och framförallt: Kommer Ohly och Eriksson att sitta med i regeringen om de vinner?

  3. Less Stensson

    jag röstade inte alls, finns inget parti som har rätt i alla frågor så rösta är inget för mig. Men faktum kvarstår, om sverige går så bra, varför går alliansen så dåligt? jag tror svensken är ganska känsliga emot när dom svaga trampas på, majoriteten har fått det bättre men ogillar hur dom arbetslösa och sjukskrivna behandlas, det är min teori, den behöver inte vara rätt men vore skoj att se vad alliansen har för teori varför dom går så dåligt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.