Småkommuner, nytt betygssystem och Vindelnbloggarna

I dagens nummer av Dagens Samhälle har man ett tema kring småkommunerna framtid, och flera av dessa kommuner finns i Västerbotten. Bl.a. Bert Rune Dahlberg (s) i Åsele intervjuas och hans bedömning är att det lite längre fram i tiden bara kommer finnas tre kommuner i Västerbotten. De små skulle alltså tvingas gå upp i de stora. Nu tror jag inte att det blir fullt så stora förändringar, men nog pekar det mesta på att ett antal av länets kommuner på sikt måste gå ihop för att överleva och kunna ge en acceptabel service till kommuninvånarna. Med en minskande och samtidigt åldrande befolkning håller det inte i längden, det är bara att konstatera.

Idag tar regeringen beslut om det nya betygssystem som ska gälla i grundskolan. Bra med utökat antal betygssteg, även om det dröjer några år innan det är i bruk ute på skolorna.

Vindelnbloggarna och deras heta debatter på vk.se uppmärksammas idag i Dagens Samhälle. Inte minst det faktum att en chefstjänsteman ägnar kraft åt att öppet i media delta i den politiska debatten. En sådan sak skulle inte inträffa i Umeå (möjligen som engångsföreteelse…), men tydligen går det alldeles utmärkt i Vindeln. Även om kommunstyrelsens ordförande enligt artikeln har ’vädjat’ till honom att sluta så fortsätter han med sina angrepp. Vem är det som styr i kommunhuset, kan man fråga sig. Tjänstemän ska vara opartiska och objektiva, samt tjäna såväl majoritet som opposition. Här har vi en tjänsteman som gjort det till sin uppgift att i den offentliga debatten angripa oppositionen och hylla majoriteteten, samt angripa politiker för deras fritidssysselsättningar. Vem kan på fullt allvar hysa förtroende för en sådan tjänsteman? Opartisk? Jo, tjena.

4 kommentarer

  1. P-O Moström

    Ska jag dra slutsatsen av herr Ågrens blogg 6/11 att om en tjänsteman försöker göra en objektiv bedömning av ett politiskt förslag så är detta inte tillåtet i Umeå. Leder det i Umeå till avsked om man för det till torgs på en blogg? Eller är det ett hot med kommunala tjänstemän i Umeå som herr Anders Ågren torgför? Passa Er annars?.

    Några moderater från Vindeln har varit väldigt högljudda på VK-bloggen, men ofta suttit tysta i KS och KF! Angreppen på tjänstemän har varit många i och utanför bloggen. Men det kanske herr Ågren (m) tycker är bra? Ända till att det är att tjänstemännens ?fel? att ekonomin för kommunsektorn blivit svagare.

    Man får höra en del när man bloggar. Från en annan kommun i länet har jag hört att moderater där skäms över hur Vindelnmoderaterna går fram!

    Jag har inte hållit inne med att den politiska majoriteten (s+c) har visat ett STORT ANSVAR för Vindelns kommuns ekonomi! Jag har varit sekreterare i budgetberedningen i 6 år och jag är väl den ende som lyssnat på alla punkter om budget o bokslut på fullmäktigesammanträden. Så jag har hört en hel del. (En del av det kanske blir en bok nu när jag är på väg mot pension. Klart till nästa val?)

    Jag konstaterar bara att oppositionen i Vindeln är synnerligen svag ? sett ur ett ekonomiskt perspektiv! Dess förslag har för vana att alltid komma sent och är ofta dåligt underbyggda. Den skiljer sig till innehåll oerhört mycket från den moderata politiken i Umeå som jag kan förstå!

    Finns det överhuvudtaget någon tjänsteman som Vindelnmoderaterna har förtroende för? Jag undrar! (Är det den verkliga anledningen till att de vill att Vindeln ska gå ihop med Umeå?)

    Jag tycker att politiker ska diskutera sakfrågor istället för att hålla på med personangrepp! Då behöver vi tjänstemän inte gå in och ?försvara oss?! Jag har alltid hållit en objektiv inställning mot alla politiker och alltid ställt upp ? ja till och med på moderaternas interna möten när jag blivit tillfrågad!

    När jag skrev en blogg och tackade den avgående kommunchefen så ringde Paul Redstig (m) och tyckte att jag bloggat bra och uppmanade mig att skriva mer. Så varför klagar han nu?.

    Åter till herr Ågren (m):
    * Gäller inte yttrandefrihet för oss tjänstemän?
    * Måste man vara politiker för att ha rätt att framföra åsikter i ekonomiska frågor?
    * Finns det inga tjänstemän i Umeå som har rätt till åsikter i ekonomiska frågor?

    Fri yttranderätt för alla utvecklar demokratin! Lär av Obama som använde Internet till max!
    Vi är inne i en ny era nu!! Och jag är för ett öppet Internet med en fri debatt ? även för politiker och tjänstemän! Nu duger inga McCain ?tjyvgrepp? längre.

    Tjaba!

    P-O Moström

  2. Rätt skall vara rätt.

    Bra jobbat P-O. Håller på dig.

    Vad Anders Å i Umeå är ute efter verkar oklart. Förmodligen vill han försvara Moderatkamratkamraterna i Vindeln. Förståeligt men halvkorkat.

    Däremot tycker jag att P-O även borde avge synpunkter på det s.k. S och C-styrets ekonomiska ansvar när det gäller nettokostnadsandelens storlek och resultatbudgetens storlek för att trygga det framtida pensionsåtagandet.

    Rätt skall vara rätt.

  3. Trött och skiten

    Utan jobb pg den dåliga ekonomin i Vindeln.
    Då flyttar man till Umeå.
    Moström kommer snart att avfolkat vindeln med sin jakt på vårdpersonalen.

  4. Lasse Johansson

    Tror inte denne P-O att oppositionens svaghet kan bero på att dom inte har förtroende för de ledande tjänstemännen? Personligen tycker jag att man bara bör skita i P-O personangrepp han bara sabbar för sig själv. Men förmodligen är problemet att han vill sluta tidigare. Men tydligen ger inte styret i Vindeln han den möjligheten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.