S-spricka och panik bland regionförespråkarna

Är i Boden och har låtit politiken vila denna helg, även om det förstås har blivit att läsa lite handlingar och besvara mail.

Noterar att Mona Sahlin får offentlig kritik av landets största s-partidistrikt, nämligen Skånedistriktet apropå partiets ekonomiska politik. Det är ju tydligt att Sahlin får det tyngre och tyngre. Dels har socialdemokraterna gått väldigt dåligt det senaste året och inte lyckats få fram sin politik trots att regeringen haft det tungt p.g.a. den globala finanskrisen, dels har hennes eget förtroendekapital naggats i kanten efter höstens strul med miljöpartiet och vänsterpartiet. Och när partidistrikt börjar vädra sitt missnöje offentligt är det ett tydligt tecken på att hennes position försvagas alltmer. Det är naturligtvis goda nyheter för Alliansregeringen.

Tiden verkar nu ha runnit ut för de som har kämpat för en ny Storregion i norr bestående av Norrbotten, Västerbotten och delar av Västernorrland. Läser i en av de norrbottniska tidningarna att det nu är panik i leden (’Paniken sprider sig’) och att man nu tänker skicka brev till regeringen med begäran om ett snabbt besked om huruvida man ska få bilda en storregion eller ej. Det bästa vore annars att helt enkelt lägga ned den Norrstyrelse som bildats, och omedelbart upphäva alla de politiska arbetsgrupper som har bildats. För varje dag som går så kostar de pengar, pengar som hade gjort större nytta i hälso- och sjukvården. Fokus borde ligga på att ge medborgarna så god sjukvård som möjligt, inte att bränna upp skattebetalarnas pengar på att skapa politiska arbetsgrupper för allt mellan himmel och jord. Moderaterna har ju varit tydliga i regeringen om att det inte blir några storregioner, i varje fall inte innan 2014, och det är inget som tyder på att den uppfattningen har förändrats.

6 kommentarer

  1. Alliansare

    Frågan är hur bra det är för alliansen att Mona försvagas. Kan hända det bästa är om allt lunkar på ungefär som hittills.

  2. Ante i Skogsbrynet

    Bra att norregionseländet läggs på is !!
    – När bla jämtlands läns landsting & delar av Västernorrland ej hänger med riskerar Bla a Norrlands universitetsjukhus med sina reigionfunktioner att totalt tappa sitt patientunderlag.
    -Nu ca 850.000 innevånare (?) ,vilket är ganska få för ett regionalt sjukvårds-centrum…

    -Förslaget är ogenomtänkt & saknar förankring till praktisk politik & drift av dagens landsting.-Bra att det får vila tills man kommit överens !!!
    Unde tiden bör samarbete på lika villkor utvecklas.
    T ex gränslös ambulansdirigering & en statlig (?) ambulanshelikopterfunktion , som borde omfatta hela norra sverige & övriga glesbeflokade delar . Tex Värmland.

  3. LeJson

    Eftersom inte Sundsvall och Östersund blir med, är det ingen ide’ med detta förslag.
    Varför söker sig inte Umeå också ”söderut” ? Att bli gisslan åt Norrbotten kan väl bara bli dåligt !

  4. Per

    En storregion, bara namnet får det att kittla lite extra i politikerna.
    Men nu bidde det inte ens en tumme och ändå framhärdar man att köra på, som inget har hänt.
    Detta är ett politiskt projekt helt främmande för befolkningen, utan förankring bland befolkningen, utan en debatt och ingen information. Rena DDR-stuket med andra ord. Ingen utom de närmaste sörjande vet vem som håller på med vad. Den vanlige Svensson vet inte ett smack.
    Ågren, se till att detta spektakel upphör med det snaraste.
    En efter en kommun och län har hoppat av så vad återstår, ja inte blir det ett storlän i alla fall.
    Det här kostar miljoner som kan användas bättre.

  5. Jens Bergkvist

    Från att ha varit den mest ivriga påhejaren av ett stornorrland, troligen inför utsikterna om en plats för egen del i regionparalamentet, vill nu Anders skrota hela idén. Som moderat (M) borde du redan när idén fördes på tal varit tveksam!

  6. Stina

    Det är uppenbart att Norrland får tre centra Luleå, Umeå och Sundsvall, samt att resten av Norrland kommer att föra en tynande tillvaro kommande decennier.

    Tyvärr kommer dessa tynande kommuner att belasta nuvarande landsting i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland och tillväxtkommunerna.

    Slås inte dessa tre regioner samman, kommer de tynande kommunerna att tvinga landstingen ägera på samma sätt som i Gävleborg, där en expansiv region Gävle-Sandviken med ca 150 000 invånare, bromsats de senaste årtionden stadigt tappat terräng, därför att länets tynande norra delar krävt resurser som Gävle-Sandviken fått betala.

    På samma sätt kommer nu Luleå, Umeå och Sundsvall kommande årtionden få stå tillbaka, därför att angränsande kommuner kommer att vara i kris, och enda övergripande organ, statsmakten, alltid kommer att prioritera hjälp till krisområden i st f tillväxtkommuner.

    Synd att politiker alltid är som de är

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.