Till Helsingfors idag

Som man kunde läsa i VF idag så är det en delgation från Umeå som idag åker till Helsingfors för att besöka bl.a. Hartwall Arena. Besöket kommer naurligtvis med anledning av de planer som finns på att bygga en ny stor evenemangsarena i Umeå. Förhoppningen är ju att vi ska kunna ett inriktningsbeslut kring detta under våren.

Det är ju mycket som ska falla på plats – innehåll, åskådarkapacitet, privata aktörers medverkan, finansiering och inte minst placeringen. Men jag gör ändå bedömningen att det finns såväl ett brett politiskt stöd som ett brett folkligt stöd för byggandet av en ny arena i vår kommun.

Norrlands huvudstad behöver en ordentlig arena, som kan locka hit de stora evenemangen!

Nu till flygplatsen. På återhörande.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Bra att kommunansvariga kikar i österled för idrottsarenor. Om man gjort det för äventyrsbad och 50-metersbassänger, hade man funnit att dessa ligger i turistområden resp. idrottsdito, inte i trånga citykärnor som för bad/simplaneringen på Nanna i Umeå.
    Läser kommunansvariga historien så i VF den 4/4 1987 på sportsidan beskrivs Sporthallens framtid. Ett, idag högaktuellt alternativ, är det Sport- och kulturcentrum Umeå kommun då utredde, för 5 000 åskådare, med 27 500 kvm yta och till en kostnad av 225 miljoner kr.
    Och på just grusplanen vid Mimerskolan, dvs Nannaplatsen.
    Så när kommunansvariga kommer hem, kan de studera VF-artikeln och leta reda på i hyllorna var förslaget från dåvarande Fastighetsutskottet finns, samt studera detta också. Politikerna på den tiden verkade inse att dåtidens ”evenemangsarena” passade bättre på Nanna än äventyrsbad med 50:a. Det gör dagens arena också och kan nu kopplas ihop med Mimerskolan och tomten där till något riktigt lockande i centrum för umebor och besökande.
    Äventyrsbadet passar bäst på Nydala där privata aktörer kan satsa och ta igen genom ökad turism ”på gungorna vad man förlorar på karusellerna”.
    50:an passar bäst ihop med 25:a på IKSU och då kan kommunen ha styrmedel så att simföreningarna får ha sina simlekskolor.
    När ”marknaden” får bestämma badet på Nanna, som umepolitikerna nu vill, bestämmer badföretagen om simundervisningen och då riskeras simsporternas framtid i Umeå, vilket jag skriver idag, 4/2, i insändare i VK om ”Cynismens badplanering i Umeå”.

  2. Anders Kenth

    Tänk utanför boxen och bygg en Arena som skiljer sig från mängden!

    Ett väldigt spännande förslag är att spränga in den i Hamrinsberget. Nära till centrum och nära till nya resecentrum. Vilken fantastisk aukustik man skulle kunna skapa där inne till nytta både för ishockeyn och konserter.

    En sådan arena skulle bli ett landmärke och locka folk från både när och fjärran.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.