Ny vecka och planeringsfrågor

Bloggen kommer två timmar senare än vanligt idag. Det har varit full fart sedan morgonen. Noterar att telefonen ringer mer än vanligt, och det beror i allt väsentligt på att Lennart Holmlund (s) nu är i Thailand. Så då kommer mycket av telefonsamtalen från tjänstemännen till mig istället.

En fråga som nu blivit aktuell är alla planeringsprojekt och varför det tar sådan tid med allt i kommunen. Kan dela frustrationen, även om mitt parti försöker göra allt för att det ska vara slut på långbänkarna. Det påstås ibland att det inte finns några visioner i Umeå. Jag skulle snarare vilja påstå att det finns gott om visioner, men man måste också se till att förverkliga några av dem.

Vägpaketet och ringleden kring Umeå blir äntligen av tack vare att Alliansregeringen prioriterat upp projektet i hård konkurrens med andra regioner och deras infrastrukturprojekt. Samt det faktum att Umeå kommun – efter beslut av Allianspartierna och (s) – går in och medfinansierar satsningen.

Staden mellan broarna har diskuterats/debatterats sedan 1989 utan att komma till skott. Men i höstas beslutade kommunens näringslivs- och planeringsutskott att köra igång med arbetet utifrån den etappindelning som projektet numera har. Så det är i gång. Badhuset har också varit en irriterande långbänk. Men där hoppas vi kunna trycka på knappen i april, då Umeå kommun ska välja vem av de två privata aktörerna som ska få ansvaret för att utveckla kvarteren, och däribland bygga badhuset. Beslut om ny evenemangsarena kommer förhoppningsvis innan sommaren. Ny godsbangård och nya resecentra till Botniabanan håller på byggas. Byggande på Ön, Öbacka och Sandåkern är andra stora planeringsfrågor som nyligen tagits beslut om. Konstnärligt campus är ett annan spännade projekt. Så visst händer det saker i Umeå.

Men man skulle självfallet önska att det gick betydligt snabbare att komma till beslut och förverkligande av alla idéer och projekt.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Det känns olustigt att du anser att badhuset (som du kallar det) är en irriterande långbänk. Men denna långbänk är en politisk skapelse för att ni politiker inte väljer bästa lösning och läge. Och nu kör över allmänheten.

    Än värre är att nu ska beslutet tas utan att allmänhet eller politiker fått redovisat hur tävlingsbassängen klaras eller hur ekonomin blir för kommunen i fråga om driftsgarantier från ”badföretagen”. Ni vågade inte ens fråga de två företagen om de stora skillnaderna i bidragskraven!

    Att klämma in en stor bad/simanläggning mellan fyra huskroppar, omgiven av bil/busstrafik och innesluten mellan p-garage och kommers/restauranger i ett hus (ena förslaget) som har glasväggar med insyn och med spegelreflexer ut i trafik, till boende och människor, är ett exempel på hur det blir när politiken tappat all styrsel på ett projekt.

    Plus att det ska beslutas i ett litet politiskt utskott, inte redovisas för fullmäktige och utan plan för utställning (som andra badplaneringar gjorts för), blir en odemokrati utan motstycke i Umeå kommuns historia.

    Jag förstår att det är irriterande för er politiker, men det är självförvållat och det lär bli än mer irriterande om ni driver igenom detta bristfälligt planerade badprojekt med så ringa demokratisk insyn och möjlighet till påverkan av umeborna

    Förresten, har kommunen någon plan för om ”badföretagen” till slut backar ur eller det hela senare går överstyr? Det finns exempel på sådant i Sverige när politiker trott blint på näringslivet i fråga om badhus/simhallar.

  2. Urban Bengtson, idékonsult

    Nu tar Balticgruppens Krister Olsson till orda i fråga om planeringen i Umeå. Först ut är TV4-Nyheterna Umeå där intervjun finns på
    http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=736179&treeId=1007141&renderingdepartment=2.757

    I kväll är BalticOlsson på Västerbottensnytt kl 19.15.
    Det är och blir ord och inga visor hur illa kommunledningen behandlar seriösa förslag från näringslivet. Att inte noga syna miljö- och teknikkombinationen evenemangsarena av is och ett bad med vatten och värme i ett berg som Hamrinsberget, är politiskt ”tjänstefel”.

    Men om fler ser och lyssnar på inslagen, även politiker, kan en förändring ske. Med nätets hjälp sprids nu utanför Umeå hur näringsliv bemöts med Jantelagen. Så då kan påverkan utifrån få Umeås politiker att inse hur kommunens varumärke naggas i kanten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.