Nöjdare resenärer med kollektivtrafiken efter upphandling

Det pågår på sina håll ifrågasättanden av Umeå kommuns beslut att för några år sedan upphandla kollektivtrafiken i konkurrens. Då var det verkligen hög tid att upphandla, eftersom vi var i stort sett enda stället i landet med kollektivtrafik i kommunal regi. Vi såg trenden med missnöjda bussresenärer och allt färre som åkte kollektivt.

Och vi har nu tydligt sett resultaten efter vi lade ut kollektivtrafiken på upphandling. Positiva:

– fler och fler väljer att åka kollektivt i Umeå, vilket var viktigt för oss när vi politiskt tog beslutet. En resandeökning på 20% är ju fantastiska siffror.
– nöjda bussresenärer. Från att ha varit en av de allra sämsta i Sverige (under den tid Ultra var i kommunal drift), så är nu Umeås kollektivtrafik på den övre skalan. Bara under 2008 ökade andelen nöjda med 6% jmf tidigare år. Nöjdheten bland bussresenärerna är nu över riksgenomsnittet.
– efter inkörningsproblem i början med nuvarande utförare av trafiken (och vissa kvarvarande problem) så gick trafiken under februari 2009 utan anmärkningar i 99,6%.

Politiskt torde det inte råda någon tvekan om att upphandling av kollektivtrafiken var ett bra beslut. Att det sedan finns diverse praktiska problem som dyker upp, det händer ju såväl i kommunal drift som om man har upphandlat och ska självfallet följas upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.